Po današnji seji glavnega stavkovnega odbora je njegova predsednica Jelka Velički spomnila, da so boj za izboljšanje plač učiteljic in učiteljev ter drugih delavcev v vzgoji in izobraževanju začeli pred letom dni. Kot je poudarila, se njihovo nezadovoljstvo krepi in nimajo več potrpljenja.

Učitelji, ki bodo v petek obeležili svoj dan, po njenih besedah nimajo razloga za zadovoljstvo, saj se morajo še vedno boriti, da bo njihov poklic vrednoten tako, kot so drugi poklici s primerljivo izobrazbo. Glavni tajnik sindikata Branimir Štrukelj pa je dodal, da se je vrednotenje njihovega dela v odnosu do drugih dejavnosti še poslabšalo.

Tako je danes glavni stavkovni odbor sindikata sprejel več sklepov. Vztrajajo, da se pogajanja z vlado nadaljujejo od točke, na kateri so bila prekinjena z odstopom prejšnjega premierja Mira Cerarja. Sviz se pod ravnijo usklajenih zvišanj in drugih usklajenih zahtev ni pripravljen pogajati, je poudarila Veličkijeva.

Pojasnila je tudi, da se strinjajo z oceno ministra za javno upravo Rudija Medveda, da bi lahko pogajanja o stavkovnih zahtevah hitro zaključili, pri čemer za Sviz po njenih besedah napoved hitrega zaključka pomeni, da je pogajanja možno končati najpozneje do konca novembra.

Če bodo pred 4. decembrom parafirali sporazum o stavkovnih zahtevah, bodo stavko preložili in po podpisu ustreznih sprememb kolektivnih pogodb tudi odpovedali, sicer za 4., 5. in 6. december napovedujejo nadaljevanje stavke, stavkovne dneve pa bodo nato ponavljali vse do izpolnitve zahtev, je napovedala. Priprave na decembrsko nadaljevanje stavke bodo začeli takoj.