Nekaj tednov kasneje pa je TV Slovenija prikazala, da tudi v »najlepšem mestu« ni vse tako, kot smo Ljubljančani naivno pričakovali. Saj smo pred leti, ko se je izgrajeval slavni Rcero (regijski center za ravnanje z odpadki ) na robu Barja blizu Murgel, kar naprej o njem poslušali in se naučili tudi nove fraze »zero waste« (svet brez odpadkov).

Ker nam za ta regijski center niso zadostovali le ljubljanski odpadki, se je župan povezal s sosednjimi občinami, tako da nam v Ljubljano vozijo kamione odpadkov tudi od drugod. A kaže, da tu nekaj škriplje. Na ekranu smo videli ogromne kupe plastike, ki segajo v višino okoli pet metrov. Za razliko od domžalskega primera nismo videli ne župana ne razburjenih občanov.

Pred nekaj dnevi, bilo je 24. septembra, sem se v sončnem popoldnevu odpravila s kolesom na Barje. Prepoznala sem ostanke Ceste dveh cesarjev, ki jo sedaj seka obvoznica. Na zunanji strani obvoznice se od stare ceste pot odcepi proti jugu. Tu je najprej območje avtomobilskega sejma, ob njem »nikogaršnja zemlja« z neizmernimi kupi plastike, ki smo jih pred tedni videli na televiziji. Nato jarek Curnovec, zatem pa lepo urejen Rcero in uprava Snage z ločenimi odlagališči za meščane, ki svoje odpadke pripeljejo sami.

Še vedno pa mi ni jasno, kaj je s tistimi ogromnimi kupi plastike, oddaljenimi manj kot sto metrov od tam?

Marija Senčar, Ljubljana