Nacionalni preiskovalni urad (NPU) je v sodelovanju s hrvaškimi kolegi z Uskoka danes izvajal hišne preiskave na območju Ljubljane, Maribora, Kopra ter na Hrvaškem, in sicer zaradi suma storitve več kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti in več kaznivih dejanj pranja denarja, so potrdili na policiji. Te se nanašajo na plačevanje ponarejenih računov slovenskih gospodarskih družb tuji offshore družbi, ustanovljeni v Veliki Britaniji, in sicer za storitve, ki niso bile opravljene, v nadaljevanju pa so bila prejeta plačila oprana z veriženjem transakcij. Storilci so si pridobili za okoli 1,6 milijona evrov premoženjske koristi.

Aretacije že novembra 2015

V Sloveniji je po navedbah policije potekalo skupno osem preiskav stanovanjskih in poslovnih prostorov, na Hrvaškem pa tri. Od šestih osumljencev, gre za pet slovenskih državljanov in enega hrvaškega, ni bil nobeden pridržan. Na policiji so nam ob konkretni poizvedbi, ali so hišne preiskave povezane s pregonom proti Zdravku Mamiću, odvrnili, da »na vprašanja, ki se nanašajo na konkretne fizične osebe, zaradi varstva osebnih podatkov ne moremo dati odgovora«. A gre po neuradnih informacijah ravno za to – preiskave naj bi bile povezane z nekaterimi ugotovitvami iz preiskav hrvaških organov odkrivanja in pregona proti Zdravku Mamiću, nekdanjemu predsedniku nogometnega kluba Dinamo in nogometnemu menedžerju.

Hrvaška policija je zaradi suma zlorabe položaja, davčnih utaj in pranja denarja pri prestopih nogometašev Zdravka Mamića, njegovega brata Zorana, sina Maria, tedanjega funkcionarja Dinama Damirja Vrbanovića, nogometnega menedžerja Nikkyja Vuksana ter podjetnika Igorja Kroto in Sandra Stipančića aretirala že novembra 2015. Dinamo naj bi skupno oškodovali za najmanj 15,3 milijona evrov, hrvaški državni proračun pa za vsaj 1,6 milijona evrov. Transakcije so omogočali s pomočjo podjetij iz Švice, Velike Britanije, Hongkonga, Združenih arabskih emiratov in karibske države Sveti Vincenc in Grenadini.

V Medžugorju ga imajo radi

Z današnjimi preiskavami v Sloveniji naj bi bil povezan Sandro Stipančić, podjetnik iz Umaga, čigar nekatera podjetja naj bi po sumih policistov sodelovala pri pranju denarja. Tega naj bi prek fiktivnih poslov nakazovali na račun slamnatih podjetij, nato pa ga dvigovali v gotovini.

Hrvaško sodišče je Mamića junija (nepravnomočno) obsodilo na šest let in pol zapora, hrvaški nogometni kralj pa je dan pred objavo sodbe pred roko pravice pobegnil v Medžugorje. Julija letos je v intervjuju za Dnevni avaz pojasnil, da je bil skoraj do konca sojenja prepričan o svoji zmagi. »Nekaj ur pred izrekom pa sem prejel dokumente in videl, kaj se pripravlja. Nisem imel druge možnosti, kot da grem,« je upravičil svoj pobeg v Bosno in Hercegovino, od koder pa ga Hrvaški ne bodo izročili. A očitno se je zanj zgodba dobro končala, saj je namesto v zaporu pristal med ljudmi, ki ga imajo radi in mu na vsakem koraku ponujajo pomoč. »To vse je tudi dokaz, da gre na Hrvaškem za politično motiviran proces. Tukaj nima nihče nikakršnega motiva za mojo odstranitev. V BiH name gledajo kot na nekoga s sposobnostmi in vrlinami, ki ima rad šport in bi lahko v prihodnosti veliko prispeval k razvoju te panoge tukaj,« je še pohvalil svojo novo domovino. Na Hrvaškem ima sicer še vedno veliko podpornikov in oboževalcev, ki ga tu in tam javno pozovejo, naj se vrne, nekateri pa ga spodbujajo celo k temu, naj kandidira za predsednika.