Novico je medijem sporočila organizacija Zavezništvo za deljene vrednote s sedežem v New Yorku, ki promovira Gülena v ZDA. Vsiljivca do večera še niso našli.

Gülen že 20 let živi v gozdnatem območju Pensilvanije v okolici Saylorsburga, in sicer v letovišču turške islamske skupnosti z imenom »Center za čaščenje in počitek zlate generacije«. Tam je na varnem pred Erdoganom, ki zahteva njegovo izročitev, ker mu med drugim pripisuje odgovornost za neuspeli državni udar leta 2016. Gülen obtožbe zanika.

Erdogan naj bi skušal Gülena tudi ugrabiti, kar naj bi naklepal s pomočjo nekdanjega svetovalca za nacionalno varnost ZDA generala Michaela Flynna, ki ga je moral predsednik ZDA Donald Trump odpustiti zaradi laganja o stikih z Rusi.

Erdoganovi podporniki pogosto protestirajo okrog letovišča v gorovju Poconos, Ankara pa odločno zavrača obtožbe o poskusu ugrabitve.

Državni udar proti Erdoganu je zahteval 250 življenj, okrog 2000 ljudi pa je bilo ranjenih. Erdogan je dal aretirati najmanj 160.000 ljudi, okrog 170.000 javnih uslužbencev pa je ostalo brez službe.