»Sporočam, da ZDA izstopajo iz sporazuma o prijateljstvu iz leta 1955. Iskreno, gre za odločitev, ki je prišla 39 let prepozno,« je dejal novinarjem, pri tem pa mislil na obdobje od islamske revolucije v Iranu leta 1979, ki je privedla do prekinitve odnosov med državama.

Odločitev sodišča v Haagu je ob tem označil kot "poraz za Iran", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je poudaril, je Washington že sprejel ukrepe, da ne bi škodovali humanitarnim potrebam Irancev. Ocenil je tudi, da je sodišče v odločitvi "upravičeno zavrnilo vse neutemeljene zahteve Irana" po bolj globalni odpravi ameriških sankcij.

Izrazil je razočaranje, ker sodišče ni ugotovilo, da ni pristojno za vprašanje, saj se je Teheran na sodišče obrnil »iz političnih in propagandnih razlogov«. Dodal je, da primer ni imel podlage.

Sankcije, ki so jih uvedle ZDA, kršijo sporazum o prijateljstvu

Sodišče je na podlagi julijske zahteve Irana po odpravi ameriških sankcij danes soglasno presodilo, da sankcije kršijo sporazum o prijateljstvu med Iranom in ZDA iz leta 1955, ki vzpodbuja trgovinsko menjavo med državama.

Sodniki so odločili, da mora Washington odpraviti omejitve, ki izhajajo iz ukrepov, objavljenih 8. maja, na izvoz zdravil, medicinskih naprav, hrane in kmetijskih dobrin kot tudi letalskih delov v Iran. Kot je pojasnilo, imajo lahko sankcije na blago, ki ga potrebujejo za humanitarne potrebe, škodljiv vpliv na zdravje in življenje posameznikov na ozemlju Irana.

Sankcije na letalske rezervne dele lahko po mnenju sodišča ogrožajo varnost civilnega letalstva v Iranu in življenja uporabnikov letal.

Ameriški predsednik Donald Trump je po majskem umiku iz jedrskega sporazuma, v skladu s katerim je Teheran omejil svoj jedrski program, avgusta znova uvedel prvi sklop sankcij, drugi sklop ukrepov pa bo začel veljati novembra. Ostale podpisnice - Francija, Velika Britanija, Nemčija, Rusija in Kitajska - vztrajajo pri zgodovinskem sporazumu z Iranom iz leta 2015.

Današnja odločitev sodišča je sicer le vmesen konservativen ukrep v pričakovanju končne odločitve sodišča, do katere bi po ocenah poznavalcev lahko minilo nekaj let, poroča AFP.

Meddržavno sodišče v Haagu razsoja v sporih med državami članicami Združenih narodov. Odločitve sodišča so zavezujoče in na njih se ni možno pritožiti, vendar pa nima nobenega mehanizma za njihovo uveljavitev.