V Klingenthalu so vsi težko pričakovali prvi veliki skupni finale fantov in deklet za poletno veliko nagrado, a je vzhodnonemško skakalno središče potrdilo sloves kraja, kjer veter pogosto kroji razplet tekmovanj. Najprej so odpovedali tekmovanje deklet, po treh urah prelaganja pa še moških. Veter je bil tako močan, da ni dovolil niti nastopa predskakalca. V vseh reprezentancah so bili nad odpovedjo razočarani, saj je zadnja poletna tekma že kazalnik pripravljenosti za svetovni pokal na snegu, ki se bo začel 16. novembra v Visli na Poljskem. Poletne tekme nimajo takšnega tekmovalnega naboja zimske. Reprezentance iz leta v leto bolj izpuščajo posamezne tekme – predvsem v Aziji – in pridejo v najmočnejših zasedbah le na finalno tekmo.

Slovenci zaostali za pričakovanji

V slovenski vrsti je pričakovanja v poletni sezoni izpolnil le Timi Zajc: »Počutim se zelo dobro. Na tekmah sem imel nekaj težav le na manjši skakalnici v Hinzenbachu. Poletna sezona je pokazala, kako sem delal pred poletjem in v kakšni formi grem proti zimi. Temelji so dobri, a za uspešne nastope v svetovnem pokalu me čaka še veliko dela.«

Izmed Slovencev je finale najbolj nestrpno pričakoval 35-letni Ljubljančan Jernej Damjan, saj je bila to zanj prva tekma v sezoni. V kvalifikacijah je bil z enajstim mestom najboljši Slovenec in je očitno znova ujel pravo kombinacijo družinskega življenja, službe, treningov kondicije v lastni režiji in skokov pod vodstvom reprezentančnih trenerjev. »Z izjemo Zajca poletna sezona ni bila nič posebnega. Testirali smo tekmovalce, vsak je dobil priložnost. Dosežki so bili pod pričakovanji, a za zimo sem optimist. V mesecu in pol do zime lahko izboljšamo še marsikaj pri tehniki, motoriki in opremi. Nekaj naših fantov je lahko v svetovnem vrhu,« je optimist selektor Gorazd Bertoncelj.

Ema zaostala le za Saro

Med ženskami je tudi sedmo izvedbo poletne serije tekem dobila 21-letna Japonka Sara Takanši, na drugo mesto se je uvrstila leto dni mlajša Slovenka Ema Klinec, ki je največji uspeh poletja dosegla z zmago na tekmi v Čajkovskem. Klinčeva je izboljšala najboljšo slovensko uvrstitev v skupnem seštevku, ki jo je doslej imela Katja Požun s tretjim mestom leta 2013. »Drugo mesto je potrditev, da sem sposobna biti na vrhu in predvsem to, da smo na pravi poti. Ko je izvedba skokov popolna, pridejo tudi rezultati, ki dajo nov zagon za treninge. Najbolj sem zadovoljna z drugim delom sezone, ko sem na tekmah naredila tisto, kar smo se dogovorili. Največja sprememba je v pripravi na tekmo, potem ko sem imela v preteklosti težave s finalnim skokom,« je povedala Ema Klinec, ki ima že natančno izdelan načrt dela za naslednja dva mesca do 29. novembra, ko se bodo v Lillehammerju začele tekme na snegu za svetovni pokal.

Presenečenje sezone je nadarjena 17-letna Jerneja Brecl iz velenjskega kluba, ki je bila v skupnem seštevku enajsta. Ima tudi svetovni rekord med dekleti, saj je na tekmi v Čajkovskem skočila 140 metrov. S poletno sezono je zadovoljen tudi novi selektor skakalk Zoran Zupančič: »Imamo najmlajšo in najudarnejšo ekipo. Vse poletje so bili skoki na zelo visoki ravni, še vedno pa niso stabilni. Vse spremembe, ki smo jih naredili, so se izkazale za zelo dobre. Nekaj novosti bomo preizkusili do zime, kar pomeni, da nas čaka še veliko dela.« Pozimi bo slovenska vrsta močnejša za Majo Vtič, ki je po operaciji kolena že začela skakati.