Slovenska nogometna reprezentanca bo po bolečih porazih z Bolgarijo in Ciprom prihodnjo soboto v Oslu proti Norveški lovila prvi plen v ligi narodov, tri dni kasneje se bo v Stožicah pomerila še s Ciprom. Ker se po štirih porazih na petih tekmah trese stolček selektorja Tomaža Kavčiča, je od oktobrskih preizkušenj odvisen tudi njegov status v članski reprezentanci.

Bo Kavčič sploh dočakal Oblaka?

Slovenija bo znova nastopila brez prvega zvezdnika Jana Oblaka, ki za izbrano vrsto sploh še ni branil, odkar je Kavčič prevzel položaj selektorja in kapetanski trak namenil najstarejšemu reprezentantu Bojanu Jokiću. Oblak je že pred meseci enostransko prekinil komunikacijo s selektorjem Kavčičem, ki je vratarja Atletica iz Madrida tudi po medijih večkrat pozval na skupno srečanje. »Ni problem v meni, saj sem se z Oblakom pripravljen srečati kjer koli in kadar koli,« je odločen Tomaž Kavčič. Sprva je bilo predvideno, da bo v družbi predsednika nogometne zveze Radenka Mijatovića odpotoval na sestanek v Madrid, a je pojasnil, da »se je Oblak želel srečati samo s predsednikom«. Kavčič je obenem podčrtal, da Oblaku nikdar ni niti obljubil niti ponudil kapetanskega traku, kot je nogometna zveza zatrdila v kočljivo sestavljenem uradnem sporočilu za javnost.

Kot je znano, se Oblak pri izmikanju reprezentanci izgovarja na poškodbo rame, ki pa ga ne ovira v klubskem dresu, saj za Atletico brani prav na vsaki tekmi. Kavčič bi lahko zahteval, da Oblaka pregledajo reprezentančni zdravniki, a se zdi, da enemu najboljših vratarjev na svetu ne želi povzročati dodatnih zapletov. »Naši zdravniki so preučili vso dokumentacijo, ki so jo v povezavi z Oblakovo poškodbo poslali iz Madrida. Ne vem, kaj bi dobili s tem, če bi ga pregledali v Sloveniji. Upam, da bo pozdravil poškodbo, saj ga reprezentanca potrebuje,« pravi Kavčič. Med sago z Oblakom je razmišljal tudi o vpoklicu Jasmina Handanovića, a se številka ena znova obeta Vidu Belcu, ki je v italijanski ligi zabetoniran na klopi za rezerve.

Iličić izmučen, Bijol bo še počakal

Slovenska vrsta je doslej trikrat gostovala v Oslu in s skupno razliko v zadetkih 1:9 vselej izgubila. Tokrat bo zaradi ponesrečenega uvoda v ligo narodov naloga še zahtevnejša, selektor Kavčič pa je s seznama igralcev moral prečrtati tudi poškodovane Tima Matavža, Jasmina Kurtića in Aljaža Struno. V izbrano vrsto se vrača Josip Iličić, ki zaradi izčrpanosti po bolezni še ni pripravljen za devetdeset minut igre, medtem ko bo najbolj vroč slovenski nogometaš ta hip Jaka Bijol še počakal na debi v članski selekciji. »Po dogovoru s selektorjem mlade reprezentance Primožem Gliho se nam bo Bijol priključil le ob morebitnih novih poškodbah med vezisti. Na položaju zadnjega vezista že imamo dva igralca.«

Kavčič pravi, da ne išče alibijev za dosedanje slabe predstave Slovenije pod njegovim vodstvom. »Moj cilj je, da marčevske kvalifikacije za evropsko prvenstvo začnemo s sestavljeno ekipo in prepoznavno igro. Pri igralcih še vedno iščem iskro, ki bi obrnila krivuljo rezultatov. Veliko se pogovarjamo, vedno pa izhajam tudi iz lastnih napak. Nazadnje sem na Cipru zamenjal šest igralcev, kar se je izkazalo za napačno odločitev. Verjamem, da tudi javnost ni obrnila hrbta reprezentanci. Če bomo pokazali boljše igre, se bodo navijači vrnili na tribune,« razmišlja Kavčič.