Letošnja edicija festivala, najgostejše festivalsko dogajanje bo od 4. do 8. oktobra, je odgovor na dogodke v letu 2018 – finančni rezi v kulturi, odziv na prejemnici nagrad Prešernovega sklada, rasizem, izjave patriarhalnega reda in drugo. Geslo festivala je: »Prihodnost bo feministična ali pa je ne bo. Zgrabi pogum.« Mesto žensk želi, je povedala direktorica festivala Teja Reba, ne samo ustvariti prostor za druženje in povezovanje, ampak tudi za navdih, in želi spodbuditi k pogumu, ki bo lahko kljuboval množičnemu ustrahovanju in uveljavljenim paradigmam.

Premiero bo v Stari mestni elektrarni 6. oktobra doživel solo performans Sine Nataše Živković, ki se bo dotaknil črnogorskega fenomena zapriseženih devic oziroma virdžin, ki znotraj družbene formacije vstopajo v moško vlogo. Kot pravi avtorica: »Če bi veljala enakopravnost med ženskami in moškimi, potem pojava virdžin sploh ne bi bilo.« Na isti dan bo v Stari mestni elektrarni premiero doživel performans No. 1.Lane Zdravković v umetniškem tandemu Kitch. Performerka nadaljuje svojo prakso spogledovanja s popkulturo, za katero pravi, da »se v njej v veliki meri zrcali dominantna ideologija, v estetskem smislu pa omogoča plodno ozadje za oblikovanje kičastega performativnega dogodka«.

Festivalsko dogajanje bo posvečeno predvsem domačim ustvarjalkam, v sklopu Mesto umetnic se bodo zvrstili trije performansi domačih ustvarjalk in videorazstava. Razstava Premeščanja/vezja bo 8. oktobra v preddverju Stare mestne elektrarne ponudila različne arhivske videomateriale dvajsetih domačih umetnic, ki so najpogosteje in najtesneje sodelovale z Mestom žensk vse od začetkov iz leta 1995.

Abonma Simone Semenič

Maruša Majer bo v Stari mestni elektrarni in Novi pošti 7., 11. in 12. oktobra izvajala avtobiografski performans Simone Semenič Jaz žrtev in njegovo nadaljevanje Drugič. To bo prvikrat, da omenjenih performansov ne bo izvajala Simona Semenič.

Prav njej bodo na letošnjem festivalu posvetili posebno pozornost. »Simona Semenič je pogumna in neustrašna, za seboj ima izjemen, a žal spregledan opus v širšem gledališkem kontekstu, zato ji letos posvečamo abonma Simone Semenič,« pravi Janez Janša, direktor zavoda Maska. Abonma bo predstavil njena dela v različnih formatih. 26. oktobra bo v Novi Pošti doživelo uprizoritev njeno besedilo Jerebika, štrudelj, ples pa še kaj, ki razpira temeljne manifestacije slovenske ideološke razklanosti v šestdesetih letih prejšnjega stoletja v Vipavski dolini, 12. oktobra bo v Novi Pošti potekala okrogla miza o njeni dramatiki, prav tam pa bo 19. in 20. oktobra potekala tudi predstava S*S več avtorjev, nastala na osnovi sovražnih sporočil anonimnežev, ki jih je bila deležna v komentarjih pod razvpito fotografijo v času pred podelitvijo Prešernove nagrade.

Kinodvor se bo 3. oktobra dogajanju pridružil s filmsko projekcijo slovenske filmske režiserke Maje Weiss z avtobiografskim dokumentarcem My way 50 – Med iskanim in najdenim svetom, v Kinu Šiška pa bo 5. oktobra koncert jugoslovansko-švedske umetnice Gnučči, ta je del letos novonastalega evropskega projekta Musica femina, v okviru katerega bo potekala tudi okrogla miza o enakosti spolov na področju glasbenega ustvarjanja.