Trajekt s 335 ljudmi na krovu, med njimi 294 potniki in 41 člani posadke, je bil na poti iz nemškega Kiela v litovsko pristanišče Klaipeda.

Posadka trajekta Regina Seaways je na pomoč poklicala ob 12.45. Na pomoč so jim najprej poslali helikopter litovske vojske, dva pa sta ostala v pripravljenosti.

Tiskovna predstavnica danskega ladjarskega podjetja DFDS Rikke Risse je povedala, da se je na trajektu pokvaril motor. »Nihče izmed potnikov in članov posadke ni poškodovan,« je dodala.

Evakuacija ne bo potrebna

Podjetje je v izjavi še sporočilo, da so bili potniki pripravljeni na morebitno evakuacijo, vendar naj ta ne bi bila potrebna, saj »so razmere na trajektu pod nadzorom, v strojnici pa niso zabeležili povišane temperature«. Podjetje trenutno ocenjuje obseg nastale škode, ni pa še jasno, ali bo lahko plovilo samo nadaljevalo pot do pristanišča oz. ali bo potrebovalo pomoč vlečne ladje.

Litovska vojska je sicer pred tem sporočila, da je v strojnici trajekta odjeknila eksplozija, nakar je na ladji zagorelo.

Litovsko obrambno ministrstvo je nato sporočilo, da so ognjene zublje na plovilu že pogasili in da so štiri litovske vojaške ladje trenutno na poti proti trajektu. Dosegle naj bi ga kmalu, poroča tiskovna agencija Reuters.