EU bo projekt Multi-E, ki vključuje redno avtobusno linijo z vozili na električni pogon med Trstom in Koprom in izgradnjo infrastrukture za električno mobilnost na čezmejnem območju, sofinancirala z 20-odstotnim vložkom, za projekt Slowam pa bo prispevala 50 odstotkov sredstev.

Komisija je sredstva namenila tudi izvajanju programa Sesar za temeljito prenovo sistema nadzora letalskega prometa v EU, v katerega je vključena Slovenija. Program v 25 državah koordinira podjetje SESAR Deployment Alliance, komisija pa mu je v okviru razpisa namenila 232,2 milijona evrov.

Izbrani projekti bodo namenjeni izboljšanju infrastrukture za uporabo alternativnih goriv ter avtomobile na električni ali vodikov pogon, posodobitvi upravljanja zračnega prometa v Evropi ter razvoju celinskih plovnih poti in železniškega prometa.

Naložbe v okviru Cefa, ki je finančni mehanizem EU za razvoj in posodobitev infrastrukture, naj bi sicer spodbudile za blizu 2,4 milijarde evrov javnih in zasebnih naložb, so v sporočilu za javnost še zapisali pri komisiji.