Družini umorjenih novinarjev bosta nagrado prevzeli na prireditvi Noč založnikov VDZ, ki bo potekala 5. novembra v Berlinu. Umorjenima kolegoma se bo takrat z govorom poklonila nemška novinarka Düzen Tekkal.

Kot so v izjavi sporočili organizatorji prireditve, je zaščita in obramba svobode medijev in mnenja "ena najbolj pomembnih skrbi nemških založnikov revij".

Na dogodku bodo sicer podelili še druge nagrade, med drugim bo Častno Viktorijo prejela nemška kanclerka Angela Merkel.

Malteška preiskovalna novinarka Caruana Galizia je poročala o močno razvejani korupciji v njeni domovini. Umrla je oktobra lani v eksploziji bombe, ki je bila nameščena pod njenim avtomobilom.

Preiskava potrdila, da je bil umor slovaškega novinarja naročen

Slovaški preiskovalci so sedem mesecev po umoru preiskovalnega novinarja in njegove zaročenke prepričani, da je bil umor naročen in da so prijeli štiri storilce. »Dokazi so zelo trdni,« je danes novinarjem v Bratislavi dejal generalni tožilec Jaromir Čižnar, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Direktor policije Milan Lučansky je ob tem dejal, da se strelivo, ki so ga zaplenili osumljencem, ujema s tistim, ki so ga našli na kraju zločina.

Na Slovaškem so v četrtek aretirali tri moške, domnevnega storilca in dva njegova pomagača. V petek so aretirali še italijansko prevajalko Aleno Z., ki je osebno naročila umor in tudi izplačala 70.000 nagrade za to, so še sporočili s posebnega tožilstva, ki je zadolženo za primer umorjenega slovaškega novinarja.

Jana Kuciaka in njegovo zaročenko Martino Kušnirovo so ustrelili 21. februarja na njunem domu v kraju Velka Mača na zahodu Slovaške. Kuciak je pred tem raziskoval povezave med slovaškimi politiki in italijansko mafijo. Njegovo še nedokončano reportažo o morebitnim povezavah italijanskega mafijskega klana s sodelavci slovaške vlade so objavili šele po njegovi smrti. Objava je sprožila množične protikorupcijske demonstracije v državi. Sledil je odstop vlade in direktorja slovaške policije.