Kalifornijski guverner Jerry Brown je v nedeljo podpisal zakon, ki ponovno vzpostavlja nevtralnost interneta v tej največji in najbogatejši ameriški zvezni državi. Gre še za eno točko nasprotovanja med Brownom in administracijo ameriškega predsednika Donalda Trumpa, potem ko sta se strani spopadli že na področju okolja in migracij.

Washington je proti Kaliforniji nemudoma vložil tožbo, ki jo podpira tudi FCC. »Ne le da je kalifornijska regulacija interneta nezakonita, škodljiva je tudi za uporabnike,« je poudaril predsednik komisije Ajit Pai.

V ZDA so pravila o nevtralnosti spleta sprejeli leta 2015, a jih je zvezna komisija za komunikacije ZDA (FCC) odpravila in ukinila z 11. junijem. Komisija trdi, da pravila o spletni nevtralnosti ovirajo razvoj inovacij in podjetništva, z njihovo odpravo naj bi imela podjetja več interesa za vlaganje v super hitra brezžična omrežja.

Kaj je spletna nevtralnost?

Spletna nevtralnost pomeni, da je ponudnikom interneta prepovedano blokirati določene spletne strani iz konkurenčnih razlogov, prav tako prepoveduje prilagajanje hitrosti povezave za različne vrste spletnega prometa. Po ukinitvi pravil lahko ponudniki interneta samovoljno odločajo o tem, kateremu ponudniku vsebin bodo omogočili dostop, po kakšni ceni in kakšni hitrosti.

Aktivisti so ukinitvi spletne nevtralnosti nasprotovali, češ da bodo ponudniki interneta v ospredje lahko postavljali svoje storitve, pri tem pa ovirali rivale in za določene vrste dostopa zaračunavali več. Spletno nevtralnost zagovarjajo tudi internetni velikani, kot so Amazon, Facebook in Google.

Kalifornija sicer ni edina ameriška zvezna država, ki želi s svojimi pravili zaščititi nevtralnost spleta, čeprav odločitev FCC to odločno prepoveduje. Trumpova administracija upa, da bo na primeru Kalifornije prikazala, da so tovrstni poskusi jalovi.