Skupina, ki si je nadela ime Revolucija Chemnitz, je nameravala izvesti napad 3. oktobra, ko je v Nemčiji dan nemške enotnosti, so danes sporočili iz tožilstva.

Policija je danes aretirala šest članov skupine starih od 20 do 30 let, že pred tem pa so zaradi napada na tujce v sredini septembra aretirali domnevnega ustanovitelja skupine Christiana K.

Člani skupine naj bi načrtovali oborožene napade na tujce, politike, novinarje in druge osebe, ki v javnosti zagovarjajo svobodno državo. Njihov cilj je bil nasilen prevrat zvezne republike, navaja časnik Süddeutsche Zeitung (SZ).

V okviru priprav na napad so si moški skušali priskrbeli polavtomatsko strelno orožje, a so preiskovalci to preprečili in jih aretirali. Po dosedanjih ugotovitvah so aretirani pripadniki huliganske, skinhead in neonacistične scene na območju Chemnitza.

Člani Revolucije Chemnitz se po lastnih navedbah razumejo kot vodilne osebnosti skrajno desne scene na Saškem. Glede na interne pogovore, ki jih povzema SZ, so želeli narediti več kot skrajno desna teroristična celica Nacionalsocialistično podzemlje (NSU), ki je ustrahovala po Nemčiji med letoma 2000 in 2007. Po njihovem prepričanju s svojimi dejanji ne bi le ustrahovali, ampak tudi spreobrnili družbo.

Pet od sedmih članov skupine je že 14. septembra v Chemnitzu sodelovalo pri skupinskem napadu na več tujcev, ki so jih poškodovali. Takrat so aretirali 15 moških, med njimi tudi Christian K., ki je ostal v preiskovalnem priporu. Oblasti sumijo, da je bil to testni napad.

Člani skrajne skupine so sicer večinsko poznani oblastem. Eden od osumljenih Tom W. je bil pred približno desetimi leti obsojen zaradi članstva v prepovedani neonacistični skupini Sturm 34.

V Chemnitzu so konec avgusta in v začetku septembra potekali protesti skrajne desnice proti tujcem, potem ko je bil tam zaboden 35-letni nemški državljan kubanskega rodu. Dejanja so osumljeni trije prosilci za azil. Na nasilnih protestih so se skrajni desničarji spopadli z njihovimi nasprotniki, ki so prav tako protestirali.