V katalonski Gironi rojen režiser v svojem filmu pripoveduje o obupanem poskusu dveh bratov, ki želita najti izhod iz življenja, ki ga zaznamujeta prekupčevanje drog in brezposelnost v južni španski regiji Cadiz.

Nagrado za režijo je prejel Argentinec Benjamin Naishtat, ki je na festivalu predstavljal triler Rojo. V njem je ujel napeto ozračje tik pred državnim udarom in vojaško diktaturo v Argentini leta 1975. Glavni igralec Dario Grandinetti, ki v filmu uprizarja odvetnika, pa je bil nagrajen za najboljšega igralca.

Najboljša igralka postala Norvežanka

S srebrno školjko nagrajena najboljša igralka je postala Norvežanka Pia Tjelta, ki v filmu režiserke Tuve Novotny z naslovom Blind Spot (Slepa točka) igra zaskrbljeno mamo.

Glavna nagrada žirije je šla tokrat v roke filipinskemu režiserju Brillantu Mendozi za film Alpha, The Right to Kill (Alfa, Pravica za ubijanje), ki pod drobnogled vzame vojno filipinskih oblasti proti drogam.

Častno nagrado donostia za življenjsko delo pa so prejeli britanska igralka Judi Dench, ameriški igralec Danny DeVito in japonski režiser Hirokazu Kore-eda.