Galicija, pokrajina na skrajnem severozahodu Iberskega polotoka, je znana po svoji kulinariki in pogosto velikih porcijah na krožnikih, obenem pa je to regija, kjer po podatkih raziskave španskega združenja kardiologov beležijo največji delež ljudi s prekomerno telesno težo v Španiji.

Hujšanju se je pridružila desetina prebivalcev

Akciji se je pridružilo več kot 4000 prebivalcev, torej desetina vseh, je po poročanju agencij zadovoljen Pineiro.

»V 21. stoletju smo ljudje pozabili, da znamo hoditi,« opozarja Pineiro, ki vztraja, da je del shujševalne diete tudi redna telovadba. Namesto šunke in ocvrtih lignjev na krožnikih je več tisoč prebivalcev mesta Naron v okviru shujševalnega programa tako poleg diete izbralo tudi vsakodnevno telovadbo.

Program so oblikovali lokalni zdravniki, ponuja pa dieto, prilagojeno vsakemu posamezniku. Projekt »skupinskega hujšanja« aktivno podpira tudi župan Narona Marian Ferreiro, ki se je skupaj z mestnimi svetniki stehtal v javnosti na velikanski tehtnici.

V pol leta izgubila 12 kilogramov

Udeleženci programa se sicer redno tehtajo v zdravstvenih centrih. »Marca sem tehtala 82 kilogramov, zdaj jih tehtnica kaže 70,« je zadovoljna 55-letna Maria Teresa Rodriguez, ki vsak dan uro in pol hodi ali telovadi, ob petkih pa po novem tudi pleše, saj je noge nič več ne bolijo.

V Španiji je vprašanje debelosti zelo aktualno, nedavno se je na naslovnicah znašla 34-letna Španka, ki tehta 385 kilogramov.

Svetovna zdravstvena organizacija je v začetku septembra opozorila, da vse večje število debelih lahko obrne splošni trend podaljševanja pričakovane življenjske dobe v Evropi.