»Vodstvo pravobranilstva BiH javno pozivam, da vestno oceni vse informacije in dokaze ter na osnovi strokovne ocene hitro sproži pravne postopke pred pristojnimi mednarodnimi sodišči, ki bodo vodili k zaustavitvi gradnje pelješkega mostu,« je povedal po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina.

Branjenje pravic in interesov na morju

Gradnja bi bila po Osmanovićevih besedah zaustavljena, dokler skozi postopek mediacije pred Mednarodnim sodiščem za pomorsko pravo s Hrvaško ne bi dosegli dogovora o meji na morju pri kraju Neum in utrditvi koridorja za dostop do morja.

Izrazil je prepričanje, da bosta državi v mediaciji dosegli dogovor in rešili spor, ki že dolgo obremenjuje dvostranske odnose. »BiH nima nič proti temu, da Hrvaška povezuje svoje ozemlje, vendar je tudi BiH odločena braniti svoje pravice in interese na morju,« je dodal.

Zakaj se je odločil za javni poziv, ni pojasnil. Je pa vodstvo državnega pravobranilstva posvaril, da bi lahko kazensko odgovarjalo za ravnanje, »ki bi lahko škodovalo ali bilo proti interesom BiH«.

Gradnja ocenjena na 420 milijonov evrov

Hrvaška vlada sicer ves čas trdi, da so pri gradnji mostu upoštevali vse zahteve BiH o nemotenem ladijskem prometu glede pristanišča BiH v Neumu. Trdijo, da iz Sarajeva niso dobili nobene uradne zahteve za zaustavitev gradnje mostu.

Gradbišče za 2,4 kilometra dolg most, ki bo cestno povezal skrajni jug Hrvaške s preostalim delom države, na Pelješac in v Dubrovnik pa tako ne bo več treba potovati čez ozemlje BiH, so uradno odprli konec julija. Gradnja je ocenjena na 420 milijonov evrov. EU bo iz kohezijskih skladov prispevala 85 odstotkov tega zneska.