Pogačar, letošnji zmagovalec največje etapne dirke za mlajše člane Tour de l'Avenir, je veljal za enega vročih favoritov za najvišja mesta. Za piko na i zanj odlični sezoni mu je v zaključku zmanjkalo nekaj moči, da bi obdržal stik z najboljšimi, ko je prišlo do napadov na zadnjem klancu.

»Od starta sem se zelo dobro počutil, že na prvi strmejši klanec. Ko so začeli napadati Belgijci, sem videl, da nimam pravih nog za enodnevne dirke. Sedmo mesto je kar v redu glede na vse,« so bile prve misli 20-letnega slovenska kolesarja.

»Največje poteze je delal Belgijec Lambrecht, vidi se, da je iz ekipe svetovne serije. Švicarji so imeli tri, štiri zelo močne kolesarje. Ni se dalo taktizirati proti njim, poigrali so se z nami,« je dodal Pogačar.

Pojasnil je še, da je še zadnjič na dirki napadel v mestu, a ga je prijel krč v levo nogo, zato je preostanek moči prihranil za sprint.

Od medalje ga je ločilo 32 sekund

Na koncu mu je do bronaste medalje zmanjkalo 32 sekund, zadovoljen je z uvrstitvijo v prvo deseterico, želel pa si je pike na i ob koncu zanj zadnje sezone v konkurenci mlajših članov. S 1. januarjem bo dirkal v elitni konkurenci za moštvo svetovne serije UAE Emirates.

»Po tihem sem več pričakoval. Ne smem se obremenjevati in obžalovati, ker sem dal vse od sebe. Tako je v kolesarstvu,« je dejal.

Naslednji Slovenec v cilju je bil na 39. mestu Jaka Primožič, zaostal je 5:41 minute. Preostali Slovenci Žiga Horvat, Nik Čemažar, Žiga Jerman in Izidor Penko dirke niso končali. Penko je sicer na začetku šel v beg, a se mu ni izšlo, omagal je na prvem klancu kroga.

»Fantje so dali vse od sebe. Penko je bil v begu, ostali so me držali v ospredju. Druge reprezentance so bile močnejše, lahko so narekovale tempo in počasi so drugi odpadali,« je zaključil Pogačar.

»Bila je dovolj težka dirka. Za nič nam ni žal. Naredili smo vse, kar smo lahko. Vsak od fantov je dal maksimum. Tadej je bil dober, kot je lahko bil. Očitno ni imel super dneva, bil je dober. Ni ravno enodnevni kolesar, je pa etapni. Zanj se ne bojim. Rezultat je odličen, sedmo mesto ni za odmet. Lahko smo zadovoljni,« pa je črto pod današnjo dirko potegnil selektor mlajših članov Martin Hvastija.