Kot so zapisali na MJU, je vlada nemudoma po imenovanju pristopila k aktivnostim za čim prejšnjo uspešno razrešitev stavkovnih zahtev sindikatov javnega sektorja. V tej zvezi je že prvi teden po imenovanju na MJU potekal uvodni sestanek z vodji stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja.

V četrtek, na drugi redni seji v tem mandatu, pa je vlada že imenovala svojo pogajalsko skupino, ki se je »tudi že sestala na delovnem sestanku in pričela s pripravo pogajalskih izhodišč z namenom, da se pogajanja res čim prej pričnejo«.

Ob tem so znova poudarili, da je čim prejšnji dogovor med vladno in sindikalno stranjo o razrešitvi stavkovnih zahtev absolutna prioriteta vlade, zato si prizadevajo, da bi v najkrajšem možnem času storili vse korake in pripravili vse potrebno, da se pogajanja čim prej pričnejo.

Policijska stavka predstavlja določeno varnostno tveganje

Na ministrstvu za notranje zadeve (MNZ) pa so v odzivu na napoved nadaljevanja stavkovnih aktivnosti policistov zapisali, da je policija eden glavnih stebrov zagotavljanja notranje varnosti, »zato je najpomembneje, da se bodo čim prej našle ustrezne rešitve v okviru konstruktivnega dialoga med predstavniki policijskih sindikatov in posebno vladno pogajalsko skupino, katere članica je tudi državna sekretarka na MNZ«.

Dejstvo je namreč, da vsaka policijska stavka nedvomno predstavlja določeno varnostno tveganje, zato tudi zakon o organiziranosti in delu v policiji določa naloge, ki so jih policisti med stavko dolžni opravljati pravočasno, učinkovito in v skladu z navodili nadrejenih, so še dodali.

Policijska sindikata sta namreč danes sporočila, da bosta v ponedeljek znova začela izvajati stavkovne aktivnosti v polnem obsegu. Te so namreč po odstopu prejšnje vlade zamrznili. Pričakujejo pa, da bodo z njimi potekala ločena pogajanja.