V sredo zvečer so se za stavko odločili v Nemčiji zaposleni Ryanairovi piloti. Danes je k stavki kakih 1000 članov kabinskega osebja pozval še sindikat Verdi, ki se je z Ryanairom še ta teden pogajal o kolektivni pogodbi. »Po štirih krogih pogajanj na mizi ni zadovoljive ponudbe,« so ocenili.

Pred nemškima sindikatoma so stavko kabinskega osebja Ryanaira napovedali sindikati v Španiji, na Portugalskem, v Italiji, na Nizozemskem in v Belgiji. Tako piloti kot kabinsko osebje zahtevajo povišanje plač in izboljšanje pogojev dela.

Ryanair je zaradi stavk, ki bodo potekale v petek, po vsej Evropi odpovedal okoli 150 poletov, po napovedi stavke nemških pilotov pa listo razširil, po lastnih navedbah z »manj kot 100« poleti. Reakcije po napovedi stavke pri Verdiju še ni.

Seznama odpovedanih letov še ni

Seznama odpovedanih letov Ryanair ni objavil, zagotavlja pa, da je o spremembah voznega reda obvestil prizadete potnike.

V irskem prevozniku so izpostavili tudi, da bo velika večina osebja delala kot običajno. Po vsej Evropi bi Ryanair v petek, če bi veljal običajen urnik, izvedel okoli 2400 poletov.

Ryanair je največji evropski nizkocenovni prevoznik. Povezuje več kot 215 letališč v 37 državah in zaposluje okoli 14.500 ljudi. V poslovnem letu 2017/18 je podjetje vknjižilo 7,15 milijarde evrov prihodkov in 1,45 milijarde evrov dobička.