Barcelona in Real Madrid sta v sredo zvečer prvič po januarju 2015 izgubila v istem krogu španskega prvenstva. V predmestju Madrida se je proti palčku Leganesu najprej osmešila Barcelona (1:2), nato je ponižanje doživel še Real na gostovanju v Sevilli (0:3). Tekmeca sta po šestem krogu s trinajstimi točkami še vedno izenačena na vrhu španske lige, a njuna prednost hitro kopni.

Ne zgodi se ravno pogosto, da španska velikana hkrati zapadeta v tekmovalno krizo. Neprepričljive predstave kažeta že od začetka sezone, zato sta na vse večjem udaru trenerja Ernesto Valverde in Julen Lopetegui, ki imata zelo kratko klop v boju za trojček lovorik. »Težko pojasnim razloge za poraz proti Leganesu,« se je neprepričljivosti nalezel tudi Ernesto Valverde, ki se pogosto prehitro zadovolji z vodstvom 1:0. Bojazljiva taktika je privedla do senzacije v drugem polčasu, ko je Leganes v 68 sekundah zabil dva gola. Brezvoljna Barcelona ni imela odgovora, kar jo pred viharnim razporedom oktobrskih tekem postavlja v kočljiv položaj, saj ključni igralci ne ujamejo prave forme. Raztreseni Pique zaradi številnih napak izgublja avtoriteto, Umtiti ne ponuja čvrstosti in zanesljivosti, Dembele je igralec navdiha, Rakitić je utrujen od svetovnega prvenstva, Messi pa v napornem ritmu dveh tekem na teden ne zmore vsega sam.

Real je v novi sezoni igral na visoki ravni le na evropski premieri proti Romi. V sredo je v Sevilli izgubil že enajstič v 21. stoletju, kar je najslabši izkupiček kluba na gostovanjih. Novi trener Lopetegui deluje nemočno tako kot njegovi igralci. Real po odhodu Ronalda nima izrazitega strelca, Benzema pa na zadnjih štirih tekmah ni sprožil niti enega strela v vrata tekmecev. Ideolog igre Modrić je izmučen po dolgi sezoni, energijo in osredotočenost pa mu jemljejo tudi gala prireditve, na katerih osvaja individualna priznanja za minule uspehe. Realu se preveč pozna, da poleti ni osvežil moštva z okrepitvami, ampak je samo prodajal. Velika luknja na sredini igrišča je nastala ob odsotnosti Isca, ki bo zaradi operacije slepiča počival vsaj mesec dni, zato je pod vprašajem tudi njegov nastop na uvodnem clasicu sezone ob koncu oktobra v Barceloni.

Špansko prvenstvo bi že ta konec tedna lahko dobilo novega vodilnega, saj bo Real v mestnem derbiju gostil Atletico, v Barcelono pa prihaja Athletic Bilbao.