»Med vožnjo kateregakoli vozila (tudi kolesa) so mobilni telefoni prepovedani,« je zapisala vlada. Predlog predvideva 230 evrov globe, kar je toliko kot za uporabo mobilnega telefona brez sistema za prostoročno komuniciranje med vožnjo avtomobila. Uporaba telefona v avtomobilih in drugih vozilih je že prepovedana z zakonom.

Nizozemska ministrica za promet Cora van Nieuwenhuizen je ob tem povedala, da je uporaba mobilnega telefona na kolesu in v drugih vozili prav toliko nevarna kot med vožnjo avtomobila. »Ko ste na cesti, morate nanjo usmeriti vso svojo pozornost, in ne pošiljati kratkih sporočil ali početi drugih stvari na telefonu,« je poudarila.

Nizozemska organizacija za varnost v prometu ocenjuje, da uporaba mobilnega telefona na kolesu kljub dobro urejeni kolesarski infrastrukturi predstavlja vse večjo nevarnost. Po njihovih podatkih je bila ena od petih nesreč, v katere so bili vpleteni mladi, posledica uporabe telefona. Zakon, ki ga mora potrditi še spodnji dom nizozemskega parlamenta, bo predvidoma začel veljati 1. julija 2019. Opravili bodo tudi javno razpravo.

Na Nizozemskem, kjer je kolesarjenje način življenja, je sicer kar 23 milijonov koles, medtem ko je Nizozemcev »samo« 17 milijonov. Uporaba telefona na kolesu je prepovedana tudi v Sloveniji, kjer globa znaša 40 evrov. Za uporabo telefona med vožnjo avtomobila pa kazen znaša 120 evrov.