Namestnik sirskega zunanjega ministra Fajsal Mekdad je danes pozdravil rusko napoved novih varnostnih ukrepov za zaščito ruskih sil v Siriji, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Med drugim bo Rusija sirski vojski dobavila sodoben protiletalski obrambni sistem S-300 in onemogočila delovanje radarskih in komunikacijskih sistemov vojaških letal. »Mislim, da bo moral Izrael, ki se je navadil, da pod različnimi pretvezami izvaja številne napade, dobro premisliti, ali bo znova napadel Sirijo,« je ob tem povedal Mekdad. Dodal je, da se bo Damask še naprej branil pred izraelskimi napadi.

Izraelski premier Netanjahu je sicer v torek zatrdil, da se bo njegova država še naprej borila proti iranskim silam v Siriji. Pri tem se bodo po njegovih besedah še naprej usklajevali z Rusijo, da bi se izognili incidentom, kakršen se je zgodil minuli teden, ko je bilo nad Sirijo sestreljeno rusko vojaško letalo.

Sirska protiletalska obramba je minuli teden med izraelskim letalskim napadom po pomoti sestrelila rusko vojaško letalo, pri čemer je umrlo 15 ruskih vojakov. Moskva je za incident okrivila izraelske pilote, ki da so rusko letalo uporabili za kritje. Izrael zavrača ruske ugotovitve in trdi, da so bila njihova letala nazaj v izraelskem zračnem prostoru, ko je bilo letalo sestreljeno.