Slavnostna odprtja in rezanja trakov, pospremljena s ploskanjem in fotografiranjem pred novimi ali obnovljenimi športnimi objekti, se te dni v mestu kar vrstijo. Potem ko sta ljubljanska mestna občina in njen javni zavod Šport Ljubljana v sklopu aktivnosti evropskega tedna športa v torek odprla štiri nove trim otoke in trim stezo, za soboto pa so že napovedali odprtje prenovljenih športnih objektov na Kodeljevem, so danes še uradno odprli tudi prenovljeno kopališče Tivoli.

V prihodnje še nova streha

Pripravljalna dela za prenovo tivolskega kopališča sta občina in Šport Ljubljana začela v začetku marca, v drugi polovici maja, ko je kopališče tudi zaprlo vrata za obiskovalce, pa so se lotili obsežne energetske obnove 45 let stare stavbe. Sočasno z energetsko sanacijo so prenovili tudi fitnes in ga opremili z nekaj novimi napravami ter savne Zlati klub. Medtem ko sta kopališče in fitnes v prenovljeni podobi vrata že odprla, bodo savne začele delovati predvidoma čez deset dni.

»Obnovili smo ovoj stavbe in stekleno fasado, izolirali podstrešje in del strehe bazena ter obnovili toplotno postajo,« je ključne novosti naštel vodja kopališča Tivoli Luka Trškan. Dodal je še, da so na streho namestili tudi sončne kolektorje: »S tem smo poskrbeli za dodaten prihranek energije pri segrevanju vode.« Kot je ob tem poudaril ljubljanski župan Zoran Janković, obnova kopališča, ki so ga leta 1973 zgradili po načrtih arhitekta Fedje Koširja, še ni povsem končana. »Naslednja faza je zamenjava strehe. Obnove smo se lotili od temeljev do strehe in potem bo objekt pripravljen za naslednjih štirideset let,« je prepričan župan.

Letni prihranek okoli 150 tisočakov

Občina je energetsko obnovo kopališča izvedla v sodelovanju s konzorcijem družb Petrol in GGE (sedaj Resalta), ki sega v april 2017. Ljubljanski župan in predsednik uprave Petrola Tomaž Berločnik sta namreč takrat podpisala pogodbo, ki zajema energetsko sanacijo 48 občinskih objektov, večinoma šol in vrtcev, na seznam stavb, predvidenih za sanacijo, pa so med drugim vključili tudi tivolsko kopališče. Ves projekt energetske sanacije vseh dogovorjenih stavb je v skladu s pogodbo vreden 14,9 milijona evrov, od tega naj bi bilo slabih pet milijonov evropskih kohezijskih sredstev.

Prenova tivolskega kopališča je po besedah direktorice Športa Ljubljana Tatjane Polajnar stala okoli dva milijona evrov. Toliko naj bi zaradi sanacije, po kateri je stavba kopališča energetsko varčnejša, prihranili v manj kot štirinajstih letih. Kot je namreč pojasnil Jože Torkar iz družbe Petrol, zajamčen letni prihranek kopališča zaradi energetske sanacije znaša 147.000 evrov oziroma 1830 megavatnih ur energije. »A investicija ni pomembna le s finančnega, temveč predvsem z okoljskega vidika. Pri tem objektu bomo prihranili 486 ton ogljikovega dioksida na leto, kar nadomešča 24.300 dreves,« je pojasnil Torkar.