Slovenskim bolnikom, ki potrebujejo presaditev pljuč, poslej ne bo več treba na ta poseg hoditi na Dunaj. V UKC Ljubljana so namreč vzpostavili program presaditev pljuč, še zadnjega organa, ki ga doslej pri nas niso presajali.

Zdravniki pulmologi so doslej bolnike pripravili na presaditev in jih vodili po presaditvi, presaditev pa so zaradi majhnega števila naših bolnikov in velike zahtevnosti teh operacij ter zelo zahtevnega zdravljenja neposredno po presaditvi opravili v dunajski bolnišnici AKH. Tam so pljuča presadili skupno 70 slovenskim bolnikom, na leto so opravili od tri do osem presaditev pljuč. Vendar se je število kandidatov za presaditev pri nas v zadnjih letih povečalo, v dunajski bolnišnici, kjer presajajo pljuča tudi bolnikom iz več drugih držav, pa niso mogli zagotoviti več presaditev za slovenske bolnike, je pojasnil Ivan Kneževič, vodja transplantacijske dejavnosti v UKC Ljubljana.

Zato so na večmesečno izobraževanje v AKH napotili vrsto zdravnikov, ki sodelujejo pri transplantaciji pljuč. Ta poseg so prvič opravili pred desetimi dnevi. Pred 15 leti so sicer že presadili eno krilo pljuč pri bolnici, potem pa te dejavnosti niso razvijali. Pričakujejo, da bodo čez nekaj let v UKC Ljubljana pljuča presadili 15 do 20 bolnikom na leto. Dokler se število posegov ne bo povečalo, bodo bolnike na najbolj zahtevne posege še naprej pošiljali na Dunaj, je povedal pulmolog Matjaž Turel, vodja internističnega dela programa presaditve pljuč. Trenutno na presaditev pljuč čaka pet bolnikov, do konca leta naj bi na čakalni seznam uvrstili še štiri bolnike.

Izvrstno sodelovanje

Pri presaditvi pljuč sodelujejo številni strokovnjaki, od pulmologov, ki bolnika pripeljejo na čakalni seznam za presaditev, do torakalnih kirurgov, ki opravijo poseg, kardiovaskularnih kirurgov, anesteziologov, intenzivistov, anestezioloških in operacijskih medicinskih sester, transplantacijskega koordinatorja pri Slovenija-transplantu… Pri nedavno opravljeni presaditvi je sodelovalo 27 zdravnikov in medicinskih sester. Vsi med njimi, ki so nastopili na tiskovni konferenci, kjer so predstavili ta nov uspeh slovenske medicine, so izpostavili zelo dobro sodelovanje s kolegi iz drugih vej medicine in veliko požrtvovalnost ekipe, ki je izvedla prvo presaditev. Presaditve pljuč namreč pomenijo dodaten obseg dela, število kadra pa se zaradi tega ni povečalo.

Začelo se je s klicem ob 22. uri, da so v eni od sosednjih držav na voljo pljuča za slovenskega bolnika. Najprej so obvestili bolnico, ki je na presaditev čakala doma, potem se je zbrala ekipa, ki je ob polnoči z Brnika s falconom poletela v sosednjo državo, kjer so umrlemu darovalcu odvzeli pljuča, in poletela nazaj v Slovenijo. V tem času so anesteziologi že pripravili bolnico in vse potrebno za poseg. Okoli sedme zjutraj so začeli presaditev in jo končali okoli poldneva. Bolnica je naslednji dan že zadihala z novimi pljuči in se tudi po desetih dneh dobro počuti ter je že na nogah.

V Sloveniji presadijo od 110 do 125 organov na leto, doslej so bili to srca, jetra, ledvice in trebušne slinavke. Vodstvo UKC Ljubljana je imelo za vzpostavitev novega programa in potrebno edukacijo zdravnikov veliko posluha, zdaj pa bo treba nekaj vložiti tudi v dodatne kadre in opremo, ki jo potrebujejo za izvajanje transplantacijskega programa, je sklenil Ivan Kneževič.