Potem ko so ZDA v ponedeljek uveljavile nov paket dodatnih carin na uvoženo kitajsko blago, je to podobno, kot da bi komu nastavile »nož na vrat«, je po poročanju tujih tiskovnih agencij dejal Wang. »Kako so lahko v takih okoliščinah pogajanja uspešna?« se je vprašal. Washington je v noči na ponedeljek uvedel dodatne carine na uvoz kitajskega blaga v vrednosti dodatnih 200 milijard dolarjev (170 milijard evrov).

Gospodarski velesili sta že več mesecev v trgovinskem sporu in se medsebojno obmetavata z dodatnimi carinami ter grožnjami. Za zdaj so ZDA v dveh korakih uvedle dodatne carine na uvoz 250 milijard dolarjev blaga s Kitajske, kar je približno polovica celotnega kitajskega izvoza v ZDA.

ZDA so nezadovoljne predvsem z velikim primanjkljajem, ki ga imajo v trgovanju s Kitajsko, poleg tega ameriški predsednik Donald Trump Kitajski očita krajo intelektualne lastnine.

Analitiki svarijo pred uničujočimi posledicami spora za vse gospodarstvo

Peking je odgovoril z enakim ukrepom in dodatno ocarinil za 110 milijard dolarjev ameriškega blaga, kar je skorajda vse, kar Kitajska kupuje od ZDA.

Wang je avgusta obiskal Washington, a mu ni uspelo pomiriti spora. Ameriški finančni minister Steven Mnuchin je pred kratkim kitajske predstavnike povabil na nove pogovore, a možnosti, da bi do njih prišlo, je zaradi uvedbe novega kroga dodatnih carin malo. Trump poleg tega grozi z novim zaostrovanjem trgovinskega spora.

Analitiki svarijo pred uničujočimi posledicami spora tako za obe državi kot za svetovno gospodarstvo. Prvi mož Svetovne trgovinske organizacije (WTO) Roberto Azevêdo je danes v Berlinu posvaril pred domino učinkom spora. »Zmagovalcev ne bo,« je dejal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.