Hkrati namerava koncern tudi zaposlovati, tako da je neto zmanjšanje števila delovnih mest v Švici do leta 2022 predvideno za približno 1700. Najbolj bo ukrep prizadel sedež koncerna v Baslu, kjer je predvidno zaprtje približno 1000 delovnih mest. Število zaposlenih pa se bo zmanjšalo tudi na Novartisovih lokacijah v krajih Schweizerhalle, Stein in Locarno, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

V britanskem Grimsbyju je predvideno zaprtje približno 400 delovnih mest, je še povedal Narasimhan, ki koncern vodi od letošnjega februarja.

Narasimhan je ponovil zavezanost Novartisa lokaciji v Švici, kjer ima podjetje svoje korenine. Tudi po zmanjšanju števila delovnih mest bo v državi ostalo približno deset odstotkov vse Novartisove delovne sile in tudi sedež njegovega največjega raziskovalnega centra. Poleg tega skupina vlaga v proizvodnjo sodobnih zdravil, kot je celična terapija.

V ZDA in na Japonskem že odpuščali

Novartis je v okviru leta 2016 sprejetega varčevalnega programa že zmanjšal število delovnih mest v ZDA, na Japonskem in v nekaterih drugih državah. Da bi postalo poslovanje bolj donosno, namerava največji proizvajalec zdravil na recept na svetu do leta 2020 zmanjšati stroške za milijardo dolarjev.

Novartis se sooča z upadanjem prodaje generičnih zdravil. Podobno kot pri njegovem tekmecu iz Basla Rocheju se namreč tudi Novartisu izteka patentna zaščita za nekatera generična zdravila.

Ukinjanje delovnih mest v Švici in Združenem kraljestvu je del procesa, ki že poteka, je dejal šef Novartisa. Ob upoštevanju napovedane odcepitve proizvajalca pripomočkov za nego oči Alcon namerava do leta 2022 zmanjšati število zaposlenih na manj kot 100.000. Trenutno jih ima okoli 125.000 po vsem svetu.

Novartis velja za največjega proizvajalca zdravil na recept na svetu. Glavni izvršni direktor Narasimhan, ki je na položaju od februarja, želi pospešiti razvoj novih zdravil.