Vročina in suša lahko vašo zeleno in mehko travno preprogo spremenita v rumeno-rjavo površino, medtem ko je nenehna vlaga idealna za razvoj mahu. Zaupali vam bomo, kako lahko poškodovani trati povrnete njen »zeleni čar«.

Zalivanje

Če na trati ni večjih poškodb, pomaga že redno zalivanje. S tem zagotovite regeneracijo trave in preprečite nastanek novih suhih površin. Četudi so travne bilke videti posušene, jih lahko z zalivanjem ponovno ozelenite. Travo redno in močno zalivajte vsaj 7–10 dni, da travno rušo dobro navlažite. Obstaja namreč velika verjetnost, da je posušen le zgornji del travnih bilk, korenine pa niso utrpele večjih poškodb.

Popravilo manjših poškodb

Pri manjših poškodbah na trati, ki lahko nastanejo že zaradi denimo čez poletje postavljenega trampolina, uporabite seme za dosejevanje COMPO SAAT. Zaradi embalaže z dozirnikom bo setev nove trave čisto enostavna. Hitro kaljiva semena, odeta v zelen ovoj, pa bodo varna pred pticami. Ne pozabite na vsakodnevno zalivanje na novo posejanih površin.

Osvežilna nega s prezračevanjem

Če zelenica kljub obilnemu zalivanju ne ozeleni ponovno, je jesen pravi čas za prezračevanje oziroma vertikuliranje. V prvih jesenskih mesecih so tla še dovolj topla, da travno seme hitro vzkali, pade pa tudi dovolj padavin, da ni treba skrbeti zaradi sončnih ožigov. Trato pripravite tako, da z nje odstranite odpadlo listje in kamenje. Šele zatem jo prezračite s prezračevalnikom, ki bo trato očistil mahu in odmrle trave.

Če po prezračevanju na trati nastanejo večje gole površine, jih enostavno zapolnite s hitro kaljivim travnim semenom za dosejevanje COMPO SAAT. Da prihranite čas, lahko uporabite tudi novost v letošnjem letu – COMPO SAAT vertikulirni mix. Že pripravljena mešanica kakovostnega travnega semena, izboljševala tal in gnojila je idealna za čas po vertikuliranju, saj vsebuje vse, kar trava v tem času najbolj potrebuje. Mešanico rahlo vdelajte v tla in skrbite, da boste prezračeno površino v naslednjih štirih tednih redno zalivali. S košnjo počakajte toliko, da bodo travne bilke visoke vsaj pet centimetrov!

Dodajanje hranil

Travo je na prihajajočo zimo treba dobro pripraviti. Ne samo zato da ji mraz in nenehna vlaga ne bosta prišla do živega, temveč tudi zato, da vas bo v prvih pomladanskih dneh očarala s svežo zeleno barvo. Za pozno jesensko gnojenje je zato najbolj primerno jesensko gnojilo za trato COMPO z dolgotrajnim delovanjem do tri mesece in z večjo vsebnostjo kalija, ki poskrbi za večjo odpornost trate v zimskem času. Na trato ga lahko nanesete vse do decembra, če nas zima prej ne bo presenetila s snegom. Pazite le, da po prvi zmrzali trate ne boste po nepotrebnem obremenjevali; s tem boste preprečili morebitne poškodbe travnih bilk.

Če boste pravočasno popravili poletno škodo, ki je posledica suše, vročine in nestabilnega vremena, ter trato dobro pripravili na hladnejšo polovico leta, boste nad čudovito zelenico v prvih pomladanskih dneh prijetno presenečeni.