V jedi uživajmo in jejmo redno

Redno prehranjevanje pomeni od tri do pet obrokov na dan, pri čemer naj se dan začne z zajtrkom. Posegajmo po živilih rastlinskega izvora, saj so poleg vitaminov in mineralov bogata tudi s prehranskimi vlakninami in antioksidanti, ki varujejo organizem pred posledicami stresa in vplivov iz okolja.

Nadzorujmo zaužite maščobe

Posegajmo po kakovostnih oljih, bogatih z nenasičenimi maščobami, izogibajmo se pretirani uporabi masla, masti, zaseke, ocvirkov, smetane. Pri tem ne pozabimo: maščobe v vsakodnevni prehrani so vidne in nevidne. Predvsem zaradi nevidnih so priporočeni dnevni vnosi velikokrat preseženi. Nevidne maščobe zaužijemo kot del drugega živila, o katerem morda sploh ne razmišljamo kot o maščobi. Primeri taki živil so čipsi, slani prigrizki, slaščice (tudi torte).

Izbirajmo živila iz polnovrednih žit in žitnih izdelkov

Izogibajmo se prečiščenemu (rafiniranemu) sladkorju, beli moki in vsem živilom, bogatim z njo, oluščenemu rižu. Raje posegajmo po polnozrnatih testeninah in kruhu, nepredelanih kosmičih, rjavem rižu.

Večkrat na dan jejmo

Posegajmo po sadju in zelenjavi različnih barv, saj je barva povezana z aktivnimi snovmi, ki jih vsebujejo. Priporočljivo je, vda večji del sadja in zelenjave zaužijemo v presni (nekuhani) obliki. Prav tako zelenjave ne kuhajmo dalj časa, kot je resnično treba, saj pri tem izgubi precej koristnih snovi.

Ne pozabimo na mleko

Mleko in mlečni izdelki predstavljajo bogat vir beljakovin, esencialnih aminokislin, kalcija ter vitaminov A, D E in K. Še posebno vitamin D igra v telesu pomembno vlogo pri vzdrževanju primerne kostne gostote in trdnosti kosti. Glede na smernice zdravega prehranjevanja naj bi vsakodnevno zaužili od 4 do 6 dl mleka oziroma uživali primerno zamenjavo (sir …), da vnesemo v organizem zadostne količine kalcija.