Industrijski indeks Dow Jones se je v prvih 30 minutah trgovanja znižal za 0,43 odstotka. Tehnološki indeks Nasdaq je trenutno na 0,42 odstotka nižji ravni kot v petek, indeks 500 največjih ameriških podjetij S&P 500 pa beleži 0,30-odstoten padec.

ZDA so danes uvedle dodatne carine na uvoz kitajskega blaga v vrednosti še dodatnih 200 milijard dolarjev. Poleg tega je Kitajska začasno zamrznila pogovore z ZDA o tej temi, ki bi se morali začeti v prihodnjih dneh.

Prejšnji teden so vlagatelji večjo pozornost kot trgovinskemu sporu posvečali ugodnemu gospodarskemu položaju v ZDA in drugod po svetu. Poleg tega so pričakovali, da bodo napovedani pogovori pomirili spor med obema gospodarskima velesilama. V nadaljevanju tega tedna se bodo ozrli tudi proti ameriški centralni banki, od katere vsi pričakujejo zvišanje obrestnih mer.

Delnice ameriškega kabelskega operaterja Comcast, ki je v boju za britansko plačljivo televizijo Sky na sobotni dražbi premagal ameriški konglomerat 21st Century Fox, so se doslej pocenile za 2,4 odstotka. Koncern bo za Sky plačal 34 milijard evrov.

Družba Sirius XM, ki ima v ZDA nadzor nad satelitskim radiom, pa bo prevzela velikana pretočne glasbe Pandora. Pandorine delnice so se podražile že za skoraj šest odstotkov, Siriusovim se tečaj doslej še ni bistveno spremenil.

Tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi se danes znižujejo. V Frankfurtu se je indeks DAX doslej znižal za 0,59 odstotka in v Londonu indeks FTSE za 0,28 odstotka. V Parizu je indeks CAC 40 trenutno na 0,42 odstotka nižji ravni kot v petek.