Ni se izšla obrambna taktika, s katero je zagovornik Viktor Osim poskušal prepričati sodišče, da je obtoženi zagrešil uboj na mah ali kvečjemu uboj. Petčlanski senat okrožnega sodišča v Mariboru je danes razglasil nepravnomočno sodbo, da je Tomi Kolar kriv storitve kaznivega dejanja umora. Ludviku Pukšiču je vzel življenje na zahrbten in grozovit način.

V kratki obrazložitvi sodbe je predsednica senata Danila Dobčnik Šošterič izpostavila, da ne obstaja nikakršen dvom o krivdi 40-letnega Ptujčana. O tem, da je umoril 41-letnega Pukšiča, sta policija in tožilstvo zbrala več kot dovolj materialnih dokazov in bioloških sledi, Kolar pa je dejanje ne nazadnje priznal in ga obžaloval, potem ko so ga odpustili s prisilnega šestmesečnega psihiatričnega zdravljenja.

Zahrbten napad

Zločin se je zgodil 23. novembra 2016 v zapuščenih prostorih nekdanje avstro-ogrske kaznilnice v Mariboru. Po krajšem prepiru je Kolar z nožem zahrbtno vzel življenje Pukšiču in nato pobegnil s kraja dejanja. Policija mu je prostost odvzela še istega dne.

Glede tega, da je umor na grozovit način pravšnja pravna kvalifikacija, se je sodišče prepričalo na podlagi več okoliščin. Med drugim so upoštevali ugotovitev patologinje, da je Kolar kar 14-krat zabodel v oškodovanca, od tega 12-krat v hrbet. Pukšič se je poskušal upreti napadalcu, a neuspešno. Preden je dokončno izdihnil, je bil še nekaj časa pri zavesti.

Sodišče je Kolarju danes izreklo 21-letno zaporno kazen, kar je štiri leta manj, kot je v svoji sklepni besedi predlagala mariborska tožilka Mateja Artenjak. Višino kazni je senat omilil tudi zaradi psihiatričnega izvedenskega mnenja, iz katerega izhaja, da je Kolar dejanje zagrešil v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti. Um mu je bistveno zameglila diagnosticirana mejna čustveno-osebnostna motnja.

Sodišče je prepričano, da je Kolar še zmeraj nevaren za svojo okolico. Zaradi ponovitvene nevarnosti mu je pripor podaljšalo do pravnomočnosti sodbe. Odvetnik Osim je že napovedal, da se bo nanjo pritožil, tožilka pa bo odločitev sprejela po temeljitem premisleku. Kolar je izrek in obrazložitev sodbe spremljal povsem mirno.