Nove obtožbe so prišle v javnost, medtem ko se Kavanuagh pripravlja na vroče zaslišanje Christine Blasey Ford v senatu. 51-letna univerzitetna profesorica iz Kalifornije trdi, da jo je Kavanaugh v 80. letih prejšnjega stoletja, ko sta bila oba še srednješolca, pijan napadel, otipaval in davil.

Demokratski senatorji zdaj preiskujejo obtožbe 53-letne Deborah Ramirez, ki trdi, se je Kavanaugh na študentski zabavi na univerzi Yale v 80. letih razgalil pred njo, ji z genitalijami silil v obraz in jo pripravil do tega, da se jih je brez privolitve dotaknila, je poročala revija New Yorker.

53-letni Kavanaugh je zanikal zgodbo in jo označil za klevetanje. »Ljudje, ki so me poznali takrat, vedo, da se to ni zgodilo, so to tudi povedali,« je v sporočilu za javnost zapisal konservativni sodnik.

Fordovi grozili s smrtjo

Tako kot Fordova tudi Ramirezova želi, da incident preišče FBI, demokratski senatorji pa njeno zahtevo podpirajo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Fordova je po tednu umazane kampanje, ko je morala zaradi groženj s smrtjo zapustiti svoj dom, Trump pa je javno napadel njeno kredibilnost, v soboto privolila v zaslišanje v senatu.

Kavanaugh, ki odločno zanika obtožbe, je dejal, da si želi čim prej pričati, da bi opral svoje ime.

Po poročanju časnika New York Times ima zvezni sodnik koledar iz poletja 1982, ki ga namerava pokazati senatorjem in iz katerega je razvidno, da je bil večino časa odsoten, na njem pa ni nobenega zaznamka o zabavi, na kateri naj bi se zgodil spolni napad.

Senatni odbor za pravosodje je potrdil, da bosta Fordova in Kavanaugh pričala ločeno - najprej bo na vrsti tožnica, nato pa bo na sporedu še odgovor sodnika.