Nogometaši Olimpije so po zmagi nad Aluminijem stopili prednost vodilnega Maribora na štiri točke. Vijoličasti so v derbiju kroga proti Domžalam štirikrat zadeli, a dvakrat v lastno mrežo. Deseterica klubov je s tekmami devetega kroga sklenila uvodno četrtino prvenstva, ki se bo nadaljevalo sredi tedna.

Mariborska (avto)gola

Še trenerja Darko Milanič in Simon Rožman nista znala točno pojasniti, kako in zakaj se je dvoboj, ki je že sicer bolj dinamičen od preostalih ligaških v Ljudskem vrtu, tako zapletel in razpletel. »Redko vidiš tekmo, ko si zabiješ dva avtogola,« je lahko le nemočno izpostavil Milanič. Za Maribor je bila tekma dobra in slaba hkrati. To ni bilo samo redko. Mitja Viler je dosegel peti najhitrejši gol v ligi. In rekordno hiter avtogol.

»Saj se ve… Desna noga in žoga na vzhodno tribuno, ni kaj filozofirati,« je uvodnih osemnajst sekund, ko so Domžale navalile po levi in je Viler odbitek nerodno pospravil v gol, pojasnil Milanič. Vseeno pa je bil zadovoljen, da so se vijoličasti hitro pobrali in nadaljevali, kot so si zastavili. Ampak ravno v tem je bil problem. Tekma nikakor ni zares (p)ostala takšna, kot si je Maribor prizadeval. Izenačenje Jana Mlakarja je bil predvsem dokaz, da Domžale še niso tam, kjer bi rade bile, kot je znova pojasnjeval Rožman. »Potrebovali bomo kar nekaj časa. Ljudje nočejo slišati ali razumeti, da ko zamenjaš pet igralcev, ne moreš pričakovati, da bo ekipa sposobna preklopiti tako hitro.«

Maribor je do polčasa imel, kar je hotel, ko je Saša Ivković z glavo po kotu zabil že svoj šesti gol, nato pa si ga po dobri uri nespretno zabil še drugič. Nespreten je bil prav Ivković. »Pri drugem avtogolu je bila hitra reakcija,« je Milanič poudaril, da se pač tudi avtogol razlikuje od avtogola. Nič ni pomagalo, da je Maribor zabil vse štiri. Vsaj izgubili niso kot pred tremi leti v Zavrču, ko so zabili vse tri. So pa ostali z desetimi, ko je Aleksander Rajčević podrl razpoloženega Gregorja Sikoška.

A Maribor je točke zapravil še bolj zato, ker Marcos Tavares in Blaž Vrhovec nista kronala izdelanih akcij za 3:1. »Pa vse sem naredil prav,« je na konferenci z glavo trznil kapetan. »Saj sem bil na vratnici, bi jo ubranil,« je hudomušno pristavil Andraž Kirm. Na koncu so na kaj več celo upravičeno upali Domžalčani. Niso prvi. Podobno sta letos na poti domov tuhtala že Mura in Celje. »Naš izkupiček točk po prvi četrtini je odličen, še vedno smo neporaženi. Edini madež je, da smo doma na štirih tekmah le enkrat zmagali. Uspeva nam lažje v gosteh,« je priznal Milanič.

Vombergar sprožil plaz golov

Remi Maribora je izkoristila Olimpija, ki se približuje vijoličastim. Ljubljančani v prvem polčasu proti Aluminiju niso znali prebiti gostujočega bunkerja, v nadaljevanju pa se jim je odprlo v napadu. Olimpiji je do vodstva pomagal tudi sodnik Ponis, ki je dosodil dvomljivo enajstmetrovko po igranju z roko vezista Horvata. Kazenski strel je izkoristil Vombergar in sprožil plaz zadetkov. Olimpija je v šestih minutah s tremi goli odločila zmagovalca, ko sta se med strelce vpisala Vombergar in Kronaveter. Aluminij je častni zadetek dosegel z enajstmetrovke. »Z igro sem zadovoljen, a je prva enajstmetrovka prehitro odločila tekmo. Psihološko smo padli,« je komentiral trener gostov Oliver Bogatinov. Zoran Barišić na klopi Olimpije še ne pozna poraza: »Zasluženo smo zmagali. V drugem polčasu smo bili aktivnejši kot v prvem.«

Krško igralo, Gorica zmagala

V Novi Gorici so igrali gostje iz Krškega, gostitelji pa osvojili vse tri točke. Krčani so celo zadeli za vodstvo, a je bil povratnik na slovensko sceno in pogosti strelec proti Goričanom, Ankarančan Dalibor Volaš, v prepovedanem položaju. »Bili smo boljši v polju, kar pa nam ni prineslo nobene točke, medtem ko so si gostitelji z eno priložnostjo priigrali vse tri,« je potarnal po tekmi in delil razočaranje s svojim sosedom iz Dekanov na trenerski klopi Krškega Alenom Ščulcem. Njegov goriški kolega Miran Srebrnič je bil lahko zadovoljen zaradi menjav, saj so zmagovito akcijo izpeljali igralci s klopi: Jermol jo je začel, Curk je podal pred vrata, Gulič pa dosegel prvoligaški prvenec. »Čeprav smo imeli slabe trenutke, smo z boljšimi pokazali, kaj zmoremo. Bili smo vztrajni in nagrajeni,« je bil Mark Gulič vesel po tekmi, ki je njegovo ekipo v soboto (začasno) popeljala na drugo mesto. »V letošnji sezoni prejemamo manj zadetkov kot lani in tudi to nas je pripeljalo tako visoko,« je prepričan trener Miran Srebrnič.

Ob koncu uvodne četrtine prvenstva je odleglo Velenjčanom, ki so po štirih zaporednih porazih slavili v Kranju. Po dveh uspešno izvedenih enajstmetrovkah na obeh straneh je zmagoviti zadetek dosegel Nejc Pušnik. Z osvojenimi tremi točkami so si opomogli tudi Celjani, ki so zadržali vse nalete Mure. Prvi zadetek iz igre v sezoni je dosegel Rudi Požeg Vancaš.

Olimpija : Aluminij

Maribor : Domžale

Gorica : Krško

Triglav : Rudar

Celje : Mura