Na plovilu, ki je bilo registrirano za okoli 100 oseb, naj bi bilo več kot 300 ljudi. Doslej so identificirali 217 smrtnih žrtev.

Potem ko bodo v razbitinah našli trupla vseh žrtev, bodo trajekt dvignili na površje, je napovedal načelnik generalštaba tanzanijske vojske Venace Mabeyo. Na prizorišče nesreče je danes že prispel trajekt z opremo, s katero bodo potopljeno plovilo dvignili iz jezera.

Trajekt se je prevrnil v četrtek v bližini pristanišča pri otoku Ukara, ki leži na jugovzhodu tega največjega jezera v Afriki in si ga ob Tanzaniji delita še Uganda in Kenija. Trajekt MV Nyerere je bil na poti iz kraja Bugolora in je potonil le nekaj deset metrov pred pomolom.

Vzrok za nesrečo še ni znan, prve ugotovitve pa kažejo na preobremenjenost. Na plovilu, ki je bilo registrirano za 101 potnika, naj bi bilo več kot 300 oseb. Poleg potnikov je trajekt tovoril še žito in cement.

Tanzanijski predsednik John Magufuli je razglasil večdnevno žalovanje in pozval k aretaciji odgovornih.

Nesreče na Viktorijinem jezeru, ki povezuje Tanzanijo, Ugando in Kenijo, niso redkost. Pogosto jim botrujejo slabo vzdrževanje plovil in njihova preobremenjenost.