Oboroženi napadalci so v Ahvazu na jugozahodu Irana v soboto začeli streljati na vojaški paradi, s katero so obeleževali obletnico začetka osemletne vojne med Iranom in Irakom leta 1980. V napadu je bilo ubitih najmanj 29 ljudi, okoli 60 jih je bilo ranjenih.

Iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif je v prvem odzivu na twitterju zapisal, da so Ahvaz »napadli teroristi, ki jih je rekrutiral, izuril, oborožil in plačal tuji režim«. Dodal je, da Iran odgovornost za tovrstne napade pripisuje »regionalnim sponzorjem terorizma in njihovim ameriškim gospodarjem«.

Odgovornost za napad prevzela tudi islamska država

Podobno je danes izpostavil tudi iranski vrhovni voditelj, ajatola Ali Hamenej, ki je dejal, da gre za »zaroto režima v regiji, ki ga podpirajo ZDA«. Pri tem je imel v mislih Savdsko Arabijo, ki po navedbah virov v Teheranu tudi finančno podpira skupino Ahvazije z namenom povečati nestabilnost v Iranu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Iransko zunanje ministrstvo je po napadu povabilo na pogovore veleposlanika Danske in Nizozemske ter britanskega odpravnika poslov, ker meni, da njihove vlade nudijo zatočišče pripadnikom skrajne sunitske skupine Ahvazije. Po navedbah ministrstva je nesprejemljivo, da Evropska unija te skupine ni uvrstila na seznam terorističnih organizacij.

Odgovornost za napad je prevzela tudi skrajna sunitska skupina islamska država (IS). V Teheranu menijo, da sta obe skrajni skupini povezani, še poroča dpa.