Pahor je v izjavi za medije spomnil, da je bil Dolenc na mesto viceguvernerja izvoljen pred dvema letoma, ima torej svež mandat in zaupanje prejšnjega sklica DZ. Ugotovil je tudi, da zoper Dolenca ni bilo velikih očitkov glede njegove strokovnosti.

Za Pahorja je tako Dolenc odličen strokovnjak, ki vestno opravlja naloge viceguvernerja in namestnika guvernerja Banke Slovenije. Prepričan je, da bo v ponedeljek, ko bo Dolenc stopil pred medije in pojasnil svoja stališča, odpravil morebitne dvome pri tistih poslancih, ki se še niso odločili, ali bi ga podprli ali ne.

"Bolj se je postavilo vprašanje, ali bi kdo drug razen petih prijavljenih kandidatov za guvernerja Banke Slovenije morda dobil potrebno večino v DZ in bi zato odložil tokratno glasovanje. Enkrat sem že odložil imenovanje novega guvernerja. Ko je prejšnji guverner zapustil položaj, sem se z vodji poslanskih skupin v prejšnjem sklicu parlamenta dogovoril, da bom opravil javni poziv v času novega sklica DZ. 22. junija sem poslance opozoril, da teče čas za prijavo za guvernerja, ki se je iztekel sredi avgusta. Ta čas je potekel, ko je že nastajala nova vlada," je dejal Pahor.

Pojasnil je, da je s predsednikom vlade Marjanom Šarcem ta teden opravil dva pogovora in da se je Šarec strinjal, da se sedaj opravi odločanje o novem guvernerju.

Šarec je danes ob robu tradicionalne slovesnosti ob mednarodnem dnevu miru na Cerju novinarjem dejal, da je predsednik države presodil, da je Dolenc ustrezen kandidat, da pa bo glasovanje v DZ pokazalo, kakšen bo rezultat. "Mi odločitev predsednika države spoštujemo, gre za njegovo suvereno pravico in tako se je odločil," je dodal.