Teniški turnir Laver Cup, ki si je ime sposodil pri slovitem avstralskem igralcu Rodu Laverju, je nastal s sodelovanju podjetja TEAM8, ki gospodari s premoženjem Rogerja Federerja, brazilskega poslovneža Jorgeja Paula Lemanna in Avstralske teniške zveze (TA).

Šlo naj bi za nekakšen teniški ekvivalent golfskega turnirja Ryder Cup, pri katerem se med seboj merita reprezentanci Evrope in ZDA.

Po prvem dnevu obračunov teniška stara celina vodi proti preostalemu svetu z izidom 3:1 v dvobojih.

Za Evropo so zmage dosegli vsi trije igralci v posamični konkurenci. Bolgar Grigor Dimitrov je v dveh nizih s 6:1, 6:4 premagal Američana Francesa Tiafoeja. Britanec Kyle Edmund je bil šele po podaljšani igri boljši od Američana Jacka Socka s 6:4, 5:7, 10:6. Tudi Belgijec David Goffin je za zmago proti Argentincu Diegu Schwartzmanu potreboval odločilno podaljšano igro, s 6:4, 4:6, 11:9.

O zmagovalcu odločila podaljšana igra

Nato je sledil še obračun dvojic, v katerem je preostali svet vpisal prvo zmago. Južnoafriško-ameriška kombinacija Kevin Anderson in Jack Sock je bila boljša od evropske zvezdniške naveze Novak Đoković/Roger Federer s 6:7, 6:3, 10:6.

Glede na to, da sta Federer in Đoković prvič zaigrala skupaj in sta bila prvič v vlogi partnerjev, sta se zelo dobro upirala, saj sta dobila prvi niz, kar pomeni, da je o zmagovalcu dvoboja odločila odločilna podaljšana igra.

Tehtnica je bila sicer na strani Švicarja in Srba, saj gre za zmagovalca 34 turnirjev za grand slam med posamezniki - Federer jih ima 20, Đoković pa 14.

"To je bilo pa res zabavno. Zahvalil bi se Rogerju, da je zaigral z mano. Bilo mi je res všeč. Mislim, da sva si oba zelo želela te zmage, ampak ta dva fanta sta na koncu odigrala nekaj res dobrih iger," je bil kljub negativnemu izidu po dvoboju navdušen Đoković.

Turnir se igra v dvorani. Meri se šest igralcev iz Evrope, kapetan evropske ekipe je sloviti Björn Borg, in šest igralcev iz "preostalega sveta". Kapetan te ekipe je prav tako sloviti John McEnroe. Po štirje člani vsake ekipe so izbrani glede na uvrstitev na lestvici ATP, po dva pa lahko izbere vsak od obeh kapetanov.