Voditeljica francoske skrajne desnice Marine Le Pen noče, da bi jo pregledal psihiater, kot zahteva sodišče v zvezi s preiskavo o njenih spletnih objavah fotografij, na katerih so prikazane okrutnosti Islamske države (IS). »Pa saj to ni mogoče!« je ogorčeno vzkliknila 50-letna Le Penova, ki je bila lani druga na predsedniških volitvah. »Zato, ker sem kritizirala grozote IS na twitterju, me hoče sodišče poslati k psihiatru! Seveda ne bom šla.«

Decembra 2015 je objavila tri takšne fotografije. Marca letos pa je sodišče proti njej uvedlo preiskavo, ker je na njih »skrajno nasilno sporočilo« in ker bi jih lahko videl kakšen mladoletnik. Grozi ji tri leta zapora ali 75.000 evrov globe. Sodišče se pri tem opira na člen, ki varuje mladoletnike tudi pred pornografijo. In ker bi ga lahko kršili zlasti pedofili, je za vsakega, ki je osumljen, da je kršil ta člen, predviden pregled pri psihiatru. V primeru Le Penove gre predvsem za to, da se vidi, ali je zmožna razsodnega odločanja.

»V totalitarnih režimih je ena od metod boja proti nasprotnikom, da se jih razglasi za nore,« je dejala Le Penova, ki pa ima s sodiščem opraviti tudi zaradi drugih zadev.

Visoka podpora in osip članstva

Tudi njen oster nasprotnik na radikalni levici Jean-Luc Mélenchon, ki jo je leta 2012 označil za napol dementno, se je zdaj postavil na njeno stran. »Sem popolnoma proti taki psihiatrizaciji. (…) Za boj proti njej niso dobra niti sprejemljiva vsa sredstva,« je zapisal na twitterju.

Prav Mélenchon jo je lani nekako izpodrinil s tem, da je postal glavni politik opozicije, potem ko je pred drugim krogom predsedniških volitev naredila izjemno slab vtis na televizijskem soočenju z Macronom. Še vedno jo podpira 18 odstotkov Francozov, število članov njene stranke, ki se je preimenovala iz Nacionalne fronte v Nacionalni zbor, pa je padlo z 80.000 na 30.000. Lani sta stranko zapustila tudi Florian Philippot in Marion Maréchal, poleg Le Penove njena ključna politika.

Poleg vsega je Le Penova s svojo stranko med drugim obtožena, da je v letih 2009–2017 v evropskem parlamentu kot fiktivne parlamentarne sodelavce evropskih poslancev plačevala vsaj 40 ljudi, ki so dejansko delali samo za stranko. Sodniki so se povrhu še odločili, da bodo zamrznili izplačilo dveh milijonov evrov javnih subvencij, ki pripadajo Nacionalnemu zboru. Stranka je zato morala zapreti že tretjino svojih uradov po Franciji.

Še vedno se bo Le Penova poskušala na evropskih volitvah maja 2019 maščevati sredinskemu Macronu za lanski poraz, kar glede na to, da je Francija v EU še vedno na repu glede gospodarske rasti in proračunskega primanjkljaja, ni nemogoče. V Franciji pa sta oslabljeni tudi desnica in levica. Predvsem Le Penova napada »noro priseljevalsko politiko« Bruslja, ki se mu mora »sramotno« podrejati Francija, ki naj bi plačevala astronomske vsote za migrante. Ti pa »samo povečujejo kriminal«. Za evropske volitve napoveduje veliko zmago »narodov proti komisiji«, potem ko so »naše ideje že zmagale na Poljskem, Madžarskem, v Italiji in Avstriji«. ms