Prvo srečanje vodstev LMŠ in Levice po sestavi vlade ni prineslo konkretnih rezultatov. Pobudnica srečanja je bila Levica, ki terja od prvaka LMŠ pojasnila o imenovanju državnega sekretarja Damirja Črnčeca v kabinetu predsednika vlade Marjana Šarca. »Damir Črnčec ostaja za Levico nesprejemljiv, pogovori se nadaljujejo, do podpisa protokola prihodnji teden ne bo prišlo,« je povzetek srečanja, kot ga je opisal koordinator Levice Luka Mesec.

Levice ne moti zgolj Črnčec

Marjan Šarec poteka sestanka danes ni želel komentirati, medtem ko je Mesec znova spomnil, zakaj so se v Levici odločili podpreti mandatarja Marjana Šarca. »Šarcu kot mandatarju smo dali podporo, da ne bi prišla na oblast politika sovraštva in hujskaštva. Tovrstna politika v Sloveniji ni omejena le na stranko SDS, ampak jo utelešajo tudi ljudje, kakršen je Damir Črnčec,« je pojasnil Mesec. V Levici so danes slišali, da se premier od spornega državnega sekretarja, ki je v zadnjem obdobju zaznamoval javni prostor z nestrpnimi, vulgarnimi in islamofobnimi izpadi, ne želi ločiti. »Kadrovska poteza Marjana Šarca postavlja pod vprašaj naše sodelovanje. Pogovore nadaljujemo, da ocenimo, ali je mogoče na novo vzpostaviti zaupanje. Tema Damir Črnčec je za nas pomembna, ker gre za simbolno uveljavljanje načel in spoštovanje civilizacijskih standardov. Da se zariše jasna meja, kaj je sprejemljivo za vlado, ki naj bi bila levosredinska,« je dejal Mesec.

Kot je pojasnil koordinator Levice, je v uri in pol dolgem srečanju vodstev obeh strank sicer prevladovalo imenovanje Damirja Črnčeca, a so se dotaknili tudi drugih tem iz protokola o sodelovanju. Tudi pri tem v Levici izražajo zaskrbljenost, ker niso zadovoljni z dosedanjim izvajanjem protokola o sodelovanju. Od LMŠ tudi želijo slišati, kako bo potekalo sodelovanje v prihodnje, »če si tega sploh želijo«, je še dodal koordinator Levice. Šarcu so pojasnili, da so se kot opozicijska stranka doslej strogo držali dogovorov, ki so jih sklenili pred glasovanjem o mandatarju, »za drugo stran pa tega ne moremo tako jasno dejati«. V Levici od vlade pričakujejo, da jim bodo v najkrajšem možnem času predstavili načrte v povezavi s proračunom za prihodnje leto.