Obiskovalcem so tako na ogled tako čudni kot tudi čudoviti izumi, ki so jih resnični znanstveniki zasnovali za nagrado Ig Nobel. Ta je nastala kot parodija Nobelovim nagradam. Njihov namen je, da se ljudje ob teh izumih »najprej nasmehnejo, kasneje pa zamislijo«.

Letos je med nagrajenci 57-letni japonski zdravnik Akira Horiuchi, ki je nagrado prejel za svojo »naredi si sam« kolonoskopijo. Horiuchi je leta 2006 izvedel raziskavo z naslovom Kolonoskopija v sedečem položaju: Lekcije za samokolonoskopijo. Ob tem je tokrat za AFP ob prikazu svoje tehnike dejal, da meni, da njegova metoda ni prav nič neprijetna.

»Zavedam se pomena kolonoskopije in da se povečuje število bolnikov z rakom črevesja,« je pojasnil Horiuchi. Dodal je, da veliko ljudi ne opravi testov, tako da je želel razviti preiskavo, ki bi bila sprejemljiva za vse. Po zadnjih podatkih japonskega registra rakavih obolenj je rak črevesja med Japonci na prvem mestu. Ta bolezen je prizadela 870.000 Japoncev.

Razstava »pametnih, prismojenih in čudovitih« izumov

Na razstavi pa ni na ogled samo Horiuchijeva tehnika samokolonoskopije. Obiskovalci lahko vidijo tudi »Bowlingual«, prevajalnik pasjega laježa, ki lajež uvršča v šest kategorij pasjih čustev: frustracijo, grožnjo, veselje, žalost, željo in samoizražanje.

Na ogled je tudi zvočnik, ki se ga namesti v vagino nosečnice, in predvaja koncerte za še nerojene otroke. Raziskave naj bi namreč nakazovale, da je to učinkoviteje, kot predvajanje glasbe na trebuhu nosečnice.

Japonski znanstveniki so Nobelove Ig nagrade doslej prejeli kar 12-krat zapored.

Ustanovitelj nagrade Marc Abrahams je pojasnil, da je med nagrajenci zato tako veliko Japoncev, ker na Japonskem živi »veliko število čudakov«.

»V večini sveta velja čudaško vedenje za nekaj zelo slabega. Na Japonskem, pa tudi v Veliki Britaniji, je drugače«, zaradi česar Japonska in Velika Britanija že tako zelo dolgo »razvijata pametne, prismojene in čudovite stvari«, je še dejal Abrahams.