Na novogoriškem okrožnem sodišču so zavrgli obtožbo zoper nekdanjega slovenskega veleposlanika v Španiji Petra Rebrca zaradi treh spolnih napadov na otroke in treh kaznivih dejanj prikazovanja, izdelave, posesti in posredovanja pornografskega gradiva, na katerem naj bi bili prikazani zlorabljeni mladoletniki. Vzrok: ocena psihiatra, da Reberc ni sposoben spremljati sojenja. Sklep še ni pravnomočen, tožilstvo napoveduje pritožbo.

Reberc se je v tej zadevi izrekel za nedolžnega spomladi 2014. Sojenje se je zelo zavleklo, tudi zaradi ugotavljanja njegove prištevnosti v času kaznivih dejanj. Po poročanju Primorskih novic je bilo za odločitev o zavrženju obtožbe odločilno izvedensko mnenje, da ni sposoben sodelovati na glavni obravnavi oziroma jo spremljati. V prihodnosti lahko tožilstvo postopek nadaljuje, če se bo to stanje spremenilo.

Odločitev o zavrženju obtožbe je pred meseci sprejelo tudi ljubljansko okrožno sodišče. Rebercu so sodili zaradi zlorabe položaja med letoma 2007 in 2010, ko je služboval v Španiji. Na zavrženje obtožbe se tožilstvo ni pritožilo. Pred kratkim pa je državno odvetništvo na koprskem delovnem sodišču (menda še nepravnomočno) doseglo obnovo postopka, ki se je prav tako nanašal na Reberčevo prekomerno zapravljanje v Španiji. V prvem postopku so ugotovili, da zaradi duševnih težav ni bil prišteven. Državno odvetništvo pa je zahtevalo nov postopek, ko je izvedelo, da vsi psihiatri, ki so ga obravnavali v drugih postopkih, niso prišli do enakih ugotovitev. mfr