Trenutno najbolj razvpit primer je kanadsko podjetje Tilray, ki se ukvarja s proizvodnjo konoplje in medicinskih konopljinih izdelkov. Letošnjega julija je kot prvo tovrstno podjetje delnice ponudilo na newyorški borzi Nasdaq, od tedaj pa je njegova vrednost zrasla že za 1000 odstotkov. Samo preteklo sredo je vrednost podjetja zrasla za 50 odstotkov, pri podjetju pa verjamejo, da bodo nekoč celo presegli skupno vrednost 100 milijard dolarjev.

Zadnji dramatični skok vrednosti Tilrayeve delnice je sledil odločitvi ameriškega urada za boj proti drogam (DEA), ki je podjetju dal zeleno luč za uvoz izdelkov iz konoplje v ZDA v sklopu tamkajšnje klinične preizkušnje zdravila za eno od nevroloških bolezni. Podjetje sedaj raziskuje možnost zdravstvenih aplikacij konoplje že v štirih državah.

Podjetje razmišlja tudi o izdelavi potrošniških izdelkov iz konoplje. Tilray pri teh naklepih ni osamljen. Ameriški velikan Coca-Cola naj bi se ogrel za sodelovanje s podjetjem Aurora Cannabis in izdelavo napitkov s konopljo, v podjetju Canopy Growth pa je svoj delež pred kratkim povečal tudi Constellation Brands, sicer lastnik Corone.

Velik potencial ali balonček?

Dvig vrednosti Tilrayjevih delnic mnogi ocenjujejo za »onkraj razumevanja«. Vrednost delnic je trenutno pri 20 milijardah dolarjev (200 dolarjev na delnico), čeprav je podjetje lani ustvarilo vsega 20 milijonov dolarjev od prodaje. So pa investitorji verjetno oko vrgli na potencialno rast sektorja.

Prodaja konoplje je bila v Severni Ameriki lani težka 9 milijard dolarjev, za leto 2027 pa nekateri napovedujejo celo trg v obsegu 47 milijard dolarjev. Poleg tega naj bi trendi kazali, da milenijci bolj pazijo na svoje zdravje ter se odrekajo bolj škodljivim pregreham v zameno za manj škodljive. Konoplja in izdelki iz konoplje bi v takšnem okolju lahko nekaterim predstavljali alternativo alkoholu, poleg tega pa se podjetja, kot je Tilray, vse bolj nagibajo tudi na področje farmacevtske industrije, ki je samo v ZDA težka 450 milijard dolarjev.

Seveda pa bi lahko šlo tudi za nov balonček, ki bo tako hitro počil, kot se je to zgodilo s kriptovalutami. Med vzroki za rast cene Tilraya je namreč možno šteti tudi relativno pomanjkanje delnic tega podjetja. Kar 87 odstotkov delnic je namreč v lasti zaposlenih.