Policija je namreč v nedeljo popoldne posredovala v Rošpohu, ob posredovanju pa je umrl 31-letnik. Priča dogodka je za Slovenske novice povedala, da je policist 31-letnika davil, nato pa je ta izgubil zavest. Kljub oživljanju je moški umrl.

Po poročanju omenjenega medija je Policijska uprava Maribor na svoji Facebook strani zapisala, da je bil moški pod vplivom prepovedanih drog in da so zanj uporabili prisilna sredstva. Po izgubi zavesti sta mu policista snela lisice, da sta ga lahko reševalca oživljala. Ob tem so mariborski policisti po poročanju Slovenskih novic v zapisu, ki so ga potem izbrisali s Facebooka, navedli, da dosedanje ugotovitve kažejo na to, da smrt moškega ni povezana s posredovanjem policistov ali uporabe prisilnih sredstev.

V posebnem oddelku, ki se pri Specializiranem državnem tožilstvu ukvarja s preiskovanjem in pregonom uradnih oseb s posebnimi pooblastili, torej tudi s policisti, so za STA potrdili, da preiskujejo to intervencijo policistov v smeri zakonite, strokovne in sorazmerne uporabe prisilnih sredstev.

Vsako leto obsojenih nekaj deset policistov

Iz statistike, ki jo je objavila Generalna policijska uprava, je sicer razvidno, da je bilo v prvi polovici lanskega leta med policisti 38 prijavljenih in odkritih kaznivih dejanj, v prvi polovici letošnjega leta pa 27. Lani je bilo 39 osumljenih policistov, letos pa 29.

Sicer pa je nekaj deset policistov vsako leto tudi obsojenih zaradi kaznivih dejanj. Po podatkih posebnega oddelka specializiranega državnega tožilstva jih je bilo v letu 2013 obsojenih 32, v letu 2014 37, leta 2015 35, leta 2016 45 in lani 36 policistov.

Po njihovih navedbah gre za različna kazniva dejanja, pri čemer je bila najpogosteje izrečena pogojna obsodba. Ob tem pa so v tem oddelku opozorili, da je približno 80 odstotkov prijav proti policistom zavrženih zaradi neutemeljenega suma.