Ko so arheologi preiskovali grobišče natufijskega ljudstva (ljudstvo lovcev in nabiralcev, ki so v obdobju paleo in neolitika naseljevali Bližnji vzhod) v jami Raqefet, so naleteli na zanimivo odkritje, nekakšno starodavno pivovarno, za katero domnevajo, da bi jo lahko uporabljali že pred 13.000 leti. Najdbe kažejo, da ljudstva v obdobju neolitika niso varila piva kot stranski produkt peke kruha, pač pa kot samostojno dejavnost.

Najstarejša alkoholna pijača, ki jo je proizvedel človek

Raziskovalci bodo še naprej skušali razvozlati, kaj so ljudje počeli prej (pekli kruh ali varili pivo), v članku znanstvene revije ScienceDirect pa ugotavljajo, da bi lahko pivo spodbudilo razna ljudstva k udomačitvi različnih žit . Najstarejši sledovi kruha so bili najdeni na območju, kjer je danes Jordanija. Znanstveniki jim pripisujejo starost od 11.600 do 14.600 let, proizvajanje piva pa bi po podatkih omenjene najdbe lahko izvajali pred 11.700 do 13.700 leti. Ljudstva so pivo varila tudi za razna obredna dejanja, verjetno tudi za čaščenje umrlih.

Sledi alkohola so zaznali, ko so želeli ugotoviti, s čim so se natufijska ljudstva prehranjevala. Analiza primerkov je pokazala sledi alkohola, pridelanega iz pšenice in ječmena. »To je najstarejši primer alkohola, ki so ga proizvedle človeške roke,« je dejala Li Liu, vodja arheološke raziskave in profesorica na Standfordski univerzi.

Kako je bilo videti varjenje?

Najdišče pivovarne predstavlja več kamnitih terilnic, globokih do 60 centimetrov, vklesanih v jamska tla. Ljudje naj bi jih uporabljali za shranjevanje, kuhanje in mletje različnih rastlin, vključno z ovsom, stročnicami in drugimi pridelki, bogatimi z vlakninami. »Pivo, pridelano na takšen način je bilo kot nekakšna gosta kaša ali močnik, torej se je od piva, ki ga uživamo danes, precej razlikovalo,« pravi Jiajing Wang, soavtorica članka. Pred tem se je ukvarjala s preiskovanjem kulture piva pri Kitajcih, civilizaciji, ki je pivo do zdaj domnevno varila prva.

Foto: ScienceDirect.com

Prvi varilci piva so najprej iz zrn naredila slad, potem pa zmesi dodali divji kvas. Nastala je alkoholna pijača, ki je bila verjetno precej šibkejša, kot sodobno pivo.