Po več odpadlih obravnavah, zaradi katerih je od zadnje uspešno izpeljane minilo več kot tri mesece in se je postopek zoper obdolženega Tomija Kolarja moral formalno začeti znova, je predsedujoča okrožna sodnica Danila Dobčnik Šošterič danes vendarle uspela zadevo speljati do konca. Sodbe Kolarju še ni prebrala. To si je prihranila za ponedeljek.

Kolar je obdolžen, da je 23. novembra 2016 na grozovit način umoril 41-letnega Ludvika Pukšiča. Zločin se je zgodil v zapuščenih prostorih nekdanje avstro-ogrske kaznilnice v Mariboru. Storilec je Pukšiča zahrbtno napadel z nožem in ga zabodel kar 14-krat, od tega 12-krat v hrbet, nato pa je pobegnil s kraja dejanja. Kolarja, ki so ga v nezakonitem zatočišču brezdomcev poznali pod imenom Jure, so policisti še istega dne prijeli v kraju Osluševci, ko je hodil proti meji s Hrvaško. Od takrat je v priporu.

V ospredju sodnega postopka na mariborskem okrožnem sodišču je bilo duševno zdravje obdolženega. Na začetku je namreč trdil, da so na zatožno klop posadili napačnega in da on ni Tomi Kolar. Sodni izvedenec Mladen Vrabič je ocenil, da je obdolženi duševno zdrav in da je okrutno dejanje zagrešil povsem priseben. Po polletni prisilni hospitalizaciji se je Kolar opazno umiril, priznal je, da sodijo pravemu, sodišču je tudi opisal podroben potek očitanega umora.

Kolarja je v preteklosti pregledalo že več specialistov psihiatrov, sodišče pa je v postopek nazadnje pritegnilo še komisijo za izvedenska mnenja ljubljanske medicinske fakultete, ki je prišla do drugačne ocene kot Vrabič.

Diagnosticirali so mu čustveno-osebnostno motnjo

Okrožna tožilka Mateja Artenjak, ki je do sedaj vztrajala, da je bil Ptujčan med umorom prišteven, je zato morala danes modificirati obtožnico. V njej je upoštevala, da je Kolar dejanje zagrešil v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti, in sicer zaradi diagnosticirane čustveno-osebnostne motnje. Sprememba obtožnice pa ni bistveno vplivala na predlagano odmero kazni. V svoji današnji sklepni besedi je tožilka predlagala 25 let zapora in podaljšanje pripora do pravnomočnosti sodbe.

Artenjakova je sodišče opozorila še na Kolarjeve izgovore o zamenjavi identitete. In na to, da je v svojem poznejšem zagovoru, v katerem je priznal in obžaloval dejanje, trdil, da se je počutil ogroženega, kar je označila kot poskus manipuliranja s sodiščem.

»To, da se je predstavljal kot druga oseba, kaže pripisati njegovi osebnostni motnji,« je tožilki odvrnil zagovornik Viktor Osim. »V svojem zagovoru je povedal, da ga oškodovanec ni samo žalil, temveč mu je tudi resno grozil. To ga je spravilo ob živce, pred očmi se mu je stemnilo, stekel je proti njemu in ga začel zabadati.« Zato je uboj na mah pravilna kvalifikacija očitanega kaznivega dejanja, je prepričan odvetnik. Če bi sodišče menilo nasprotno, pa je Kolar kvečjemu zagrešil uboj. V vsakem primeru naj izrečena kazen ne bi presegla deset let zapora, je ocenil Osim.

»Še enkrat povem, da obžalujem dejanje in mi je žal, da se je tako končalo,« je kratko pripomnil 40-letni Kolar.