Nova naravna nesreča je Filipine prizadela le nekaj dni potem, ko je tam pustošil najmočnejši tajfun letos, Mangkhut. V vasi Tina-an na turističnem otoku Cebu se je zaradi obilnega deževja sprožil zemeljski plaz, ki je zgodaj zjutraj porušil najmanj 10 hiš.

»Pod seboj je pokopal celo štirinadstropne hiše,« je dejala ena od prič: »Moja soseda je jokala pred hišo svoje sestre. Od hiše ni ostalo nič, niti strehe ni bilo več videti, pod plazom je pokopana cela družina.«

Na prizadetem območju je več kot sto reševalcev, ki se z bagri in drugo težko opremo skušajo prebiti do preživelih, poroča AFP.

Nadaljujejo z iskanjem morebitnih preživelih

Kot poudarjajo predstavniki lokalnih oblasti, so zemeljski plazovi na Cebuju, podolgovatem otoku z nizkim hribovjem, ki ga tajfun Mangkhut ni neposredno prizadel, zelo redki.

Filipinski reševalci danes nadaljujejo iskanje morebitnih preživelih pod plazom, ki se je zaradi tajfuna konec tedna sprožil v mestu Itogon v provinci Bengut, približno 200 kilometrov severno od Manile. Plaz je zasul poslopje rudnika, kamor naj bi se pred tajfunom zateklo več deset ljudi.

Filipinska policija je danes potrdila 88 žrtev tajfuna Mangkhut, še vedno pa pogrešajo nekaj deset ljudi.

Tajfun je najbolj prizadel sever Filipinov, kjer je poplavil kmetijske površine na območju otoka Luzon, njegov silovit veter je podiral drevesa, obilno deževje pa je sprožilo številne zemeljske plazove.