Na današnji sestanek je povabil predstavnike sindikatov, ki pričakujejo razrešitev svojih stavkovnih zahtev. Tako minister kot sindikalna stran pa so prvo srečanje ocenili pozitivno.

Medved je pojasnil, da so danes uspeli razjasniti nekatere podrobnosti s pogajalskega procesa, ki je zastal spomladi z odstopom prejšnjega premierja Mira Cerarja. »Vemo, da so pričakovanja, da bi se vse skupaj dogajalo čez noč, pa vendarle je treba vedeti, da je vlada začela operativno delovati šele na začetku tega tedna,« je dejal. Zato bo po njegovih besedah potrebnih nekaj dni, da se z zadevami seznanijo.

Kot je napovedal, bo vlada pogledala, kakšen je bil pogajalski proces doslej, in nato sprejela izhodišča. Na podlagi teh izhodišč pa se bo s sindikati pogajala. Poudaril je, da je zaveza vlade, da pridejo do dogovora. S sindikati pa so po njegovih besedah ugotovili, da so v tem procesu partnerji, nikakor pa ne nasprotniki in da »smo konec koncev vsi na istem čolnu«.

Pogovori o sproščanju še veljavnih varčevalnih ukrepov

Kot je še povedal Medved, se bodo najprej lotili pogajanj za razrešitev stavkovnih zahtev, hkrati pa se bodo pogovarjali tudi o sproščanju še veljavnih varčevalnih ukrepov, saj časa za ločene pogovore ni.

Vodja konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je dodatno pojasnil, da se vlada in sindikati načelno strinjajo, da nadaljujejo pogajanja, kjer so bila prekinjena, in da je treba najprej razrešiti stavkovne zahteve ter skleniti stavkovne sporazume, šele nato pa se lotiti sprememb plačnega sistema, »da ne bi ponavljali napake iz preteklega mandata, ko se je poskusilo vzporedno pogajati in hkrati spreminjati plačni sistem«.

Strinjal se je z oceno, da je bil današnji pogovor za začetek konstruktiven in da je bilo nekaj pomembnih skupnih točk, ki ne razdvajajo niti sindikatov niti v odnosu sindikatov z ministrstvom.

Poudaril je, da je tudi želja sindikatov konfederacije, ki so v stavki - poleg šolskega sindikata Sviz še oba policijska sindikata in dva največja sindikata s področja zdravstva -, da čim prej sklenejo stavkovne sporazume. Po njihovi presoji pa jih je možno skleniti v dveh, največ treh mesecih.