Posamezniki, ki so v zadnjih letih izvedli napade z noži ali z avtomobili zapeljali v množice, nimajo nobene povezave z džihadističnimi gibanji, ampak gre za osebe, ki imajo psihične težave, navaja raziskava.

Raziskava, ki so jo za francosko obveščevalno službo izvedli strokovnjaki, je pokazala, da je 30 odstotkov od 71 oseb, ki so od leta 2010 do leta 2016 sodelovali v terorističnih napadih v Francijih, trpelo za psihičnimi motnjami.

Psihiater Marc Sageman, nekdanji agent ameriške obveščevalne agencije CIA v Pakistanu, danes pa strokovni sodelavec ameriškega pravosodja za sojenje džihadistom, ocenjuje, da gre za sindrom posnemanja.

Želijo se pojavljati na naslovnicah

»Mediji množično spremljajo teroristična dejanja, ljudje z duševnimi motnjami pa si rečejo, zakaj tudi oni ne bi tega storili,« pojasnjuje Sageman in dodaja: »Ti ljudje niso radikalizirani, ker pa se teroristi pojavljajo na naslovnicah, si to želijo tudi oni.«

Pri tem spomni na primer Japonca, ki je leta 2005 želel narediti samomor: »V časopisih je prebral o terorističnih napadih v Londonu, v katerih je bilo ubitih 52 ljudi. Skušal je izdelati eksplozivni pas, s katerimi bi se razstrelil na podzemni železnici. To je bila njegova oblika samomora. Pas ni deloval, policija ga je ujela, na vprašanje, kakšni so bili njegovi motivi, pa je odgovoril, da je to videl v časopisih.«

Sageman je preučil delovanje na stotine članov teroristične mreže Al Kaida in ugotovil, da so ti »bolj duševno zdravi od splošne populacije«. »Tisti, ki gredo v akcijo, da bi jih posnemali, nimajo političnih motivov, ampak trpijo zaradi različnih duševnih motenj. Vendar moramo biti pri tem previdni: Enačiti take tipe ljudi z dejanskimi teroristi bi pomenilo, da ne razumemo, kaj se dogaja,« ocenjuje Sageman.