Pri reviji Smithsonian so raziskali, kateri so tisti dejavniki, ki vplivajo na to, da vas imajo komarji raje.

Krvna skupina

Po ugotovitvah raziskave so komarjeve najljubše tarče ljudje s krvno skupino 0. Komarji skoraj dvakrat pogosteje napadejo osebo s tipom krvi 0, kot osebo s krvjo tipa A, medtem ko se ljudje s krvjo tipa B nahajajo nekje na sredi.

Ogljikov dioksid

Komarji svojo tarčo pogosto izberejo na podlagi ogljikovega dioksida, ki ga ljudje sproščamo ob dihanju. Na napade komarjev to vpliva zelo preprosto, človek, ki odda več omenjenega plina privabi več komarjev. Raje imajo večje ljudi, kar je tudi eden izmed razlogov, da so otroci ponavadi deležni manjšega števila pikov kot odrasli.

Telesna aktivnost

Ob izdihanem ogljikovem dioksidu komarje privlači tudi vonj po znoju. Natančneje, komarji zaznajo mlečno kislino, sečno kislino, amonijak in druge substance, ki se sproščajo ob znojenju. Poleg naštetih vonjav jim prija tudi povišana telesna temperatura.

Pivo

Kot je pokazala neka druga študija, že ena sama steklenica piva povzroči, da ste bolj dovzetni za pike komarjev. Zakaj pivo privlači komarje, še niso odkrili, vsekakor pa so potrdili, da njegovo pitje komarje privlači.

Nosečnost

Nosečnice so po mnenju znanstvenikov ene najbolj izpostavljenih za pike komarjev. Kar pa sodeč, po zgoraj navedenih trditvah ne preseneča, saj nosečnice izdihajo 21 odstotkov več ogljikovega dioksida in imajo višjo telesno temperaturo.

Barva oblačil

Poleg zaznavanja plinov, vonja in tipa krvi, komarji tudi vidijo. Po besedah zdravniškega entomologa iz Floride, komarji lažje zaznajo rdečo, črno in temno modro barvo.