Svet bo 2. oktobra »bogatejši« za še eno knjigo o ameriškem predsedniku Donaldu Trumpu. Ameriška pornozvezda Stormy Daniels s pravim imenom Stephanie Clifford se je pridružila dolgi vrsti piscev, ki služijo z zgodbami o predsedniku ZDA, in napisala knjiga Popolno razkritje. V njej sodeč po odlomkih, ki do Trumpa niso prizanesljivi, dokaj podrobno opisuje tudi njuno spolno razmerje, v katero je po njenih besedah privolila, ker ji je leta 2006 obljubil vlogo v svojem televizijskem resničnostnem šovu Vajenec. Sicer pa se spolnih odnosov z njim »spominja z gnusom«. V knjigi gre celo tako daleč, da piše tudi o predsednikovem spolnem organu, ki je »podpovprečno velik in nenavadne oblike«.

Slaba kupčija

Ameriški predsednik bo ob izidu knjige skoraj gotovo slabe volje. Pa ne le ker je v njej opisan kot bogat klovn, poln samega sebe, ki je pripravljen lagati in varati, in kot slab ljubimec, ampak tudi kot nekdo, ki je seks »kupil« z obljubami, čeprav v ožjem krogu razlaga, da je šarmer, ki se mu le redko katera ženska lahko upre. Slabe volje bo tudi zato, ker so njegovi odvetniki opravili sila slab posel. Stormy Daniels je o svojih kontaktih s Trumpom razlagala že med predvolilno kampanjo. Trump in njegov politični volilni štab sta to zvezo vztrajno zanikala, a kljub temu so, potem ko je Trump dobil republikansko nominacijo, prek odvetnika Michaela Cohena plačali Danielsovi »molk« o »neobstoječem« razmerju, ker so ugotovil, da govorica lahko resno škodi volitvam. Ko pa je tudi ta transakcija pricurljala v javnost, so po večmesečnem zanikanju končno priznali. Dobrih štirinajst dni pred izidom knjige je jasno, da so odvetniki opravili slab posel, Danielsova pa zelo dobrega: dobila je 130.000 dolarjev za molk, koliko pa je že oziroma bo zaslužila z »žgečkljivimi podrobnostmi« o razmerju s Trumpom, pa bo javnost tudi izvedela.

O Donaldu Trumpu bo po koncu njegove vladavine zgodovinopisje prelilo na tone črnila. Kakšne bodo ocene, lahko za zdaj samo ugibamo. Toda 45. ameriški predsednik bo nedvomno v zgodovino zapisan kot politik rekorder glede števila knjig, ki so bile o njem napisane v zelo kratkem času. Trump je postal dobro prodajano tržno blago in hkrati niša za izhod iz anonimnosti marsikaterega avtorja.

Samo dve prijazni

Od leta 2016 do danes, torej v dveh letih, je bilo o Donaldu Trumpu napisanih najmanj enajst odmevnih in omembe vrednih knjig. Samo dve sta Trumpu naklonjeni: Pohabljena Amerika: Kako jo spet narediti veliko avtorjev Simona in Schusterja ter Dajmo Trumpu, da bo Trump Coreyja Lewandowskega in Davida Bossia. Velja omeniti, da je bil Lewandowski ena pomembnejših figur v predvolilni kampanji, ki pa se je, tako kot mnogi drugi, moral posloviti od Trumpa – on zaradi spora z drugim vplivnim voditeljem kampanje Manafortom, ki pa je tudi že »bivši«. Ena prvih kritičnih knjig je bila Ustvarjanje Donalda Trumpa izpod peresa Davida Caya Johnstona, ki govori med drugim tudi o rasističnem ozadju tedaj še bodočega predsednika ZDA in njegovih zdaj zelo odmevnih in problematičnih povezavah z Rusijo.

Da je o Trumpu Američanom treba povedati resnico, a da se z njim da tudi dobro zaslužiti, je v kratkem času ugotovilo lepo število ljudi, med katerimi niso vsi novinarji ali pisatelji. Javnost je razburkal Michael Wolff s knjigo Ogenj in bes, v kateri kar najbolj sočno in vnetljivo razkriva sistemsko disfunkcionalnost ter zakulisna prerivanja za moč in vpliv v Beli hiši. Nedavno je knjigo o dogajanjih v Trumpovi Beli hiši (Strah) objavil sloviti novinar Washington posta Bob Woodward, znan iz afere Watergate. Nekaj ne preveč kritičnega je o Trumpu napisal tudi politik, sicer Trumpov privrženec Newt Gingrich (Razumevanje Triumpa).

Petinštiridesetega predsednika ZDA pa je otrokom »približal« Michael Ian Black s slikanico Prva otroška knjiga o Trumpu, v kateri predsednika med drugim opiše kot posebno zverco Americus Trumpus, ki ima nenavadno oranžno kožo, majhne roke, grivo na glavi in štorasto hodi.

O Trumpu pripravlja dokumentarni film sloviti Michael Moore. Naslov bo Fahrenheit 11/9 (aluzija na 9/11, ko so zrušili newyorška dvojčka). 9. novembra bodo namreč volitve v kongres in takrat bo, po Mooru, začetek konca Trumpove vladavine. K temu naj bi prispeval prav njegov film o še neznanih stvareh o Trumpu, ki bodo šokirale celo njegove zveste privržence.