Cankarjev dom bo 8. oktobra že drugič gostil prestižni mednarodni vinski bienale Top vino, na katerem se bodo ljubiteljem in poznavalcem vin predstavili najboljši vinarji in najboljše vinske kleti na svetu, s poudarkom na eminentnih francoskih vinih ter spremljevalni ekipi najboljših vin iz Italije, Španije, Portugalske, Avstrije, Gruzije, Kalifornije, Nove Zelandije, Srbije in Hrvaške, prisoten pa bo tudi žlahten izbor 30 najboljših slovenskih vinarjev po izboru najboljšega sommelierja zadnjih let Gašperja Čarmana.

Najdražja vinska elita

Že pred dvema letoma se je v glavni avli Cankarjevega doma lahko preskušalo najboljša vina, ki jih ponuja svet, letos pa bo prireditveni prostor po zagotovilu organizatorjev še obsežnejši. Tudi vinska falanga, ki prihaja v elitni zasedbi, bo po besedah Gašperja Čarmana, že več let najboljšega slovenskega sommelierja, lastnika blagovne znamke vin Gašper, ter trgovine eVino, ki organizira prireditev ob asistenci neumornega organizatorja raznih prireditev Francija Keka, za kanček boljša, kot je bila leta 2016. Tudi same pokušine naj bi bile obiskovalcem bolj prijazne. Lani je bilo veliko ljubiteljev vin zaradi velikega navala prav na te najdražje steklenice prikrajšanih za degustacije najboljših in najdražjih vinarjev, zato sta letos organizatorja razstavljalcem predlagala, da najprestižnejše steklenice, ki stanejo sto evrov in več, odpirajo samo ob določenih urah, da jih bo lahko pokusilo čim več ljudi. Festival bo sicer potekal med 13. in 19. uro, pred tem pa bo odprt za strokovno javnost. Čarman in Kek zato obiskovalcem predlagata, da pridejo dovolj zgodaj, ne le zato, da bodo lahko pokusili najdražje, kot so vina iz znamenitih francoskih kleti Chateau d'Yquem, Chateau Pontet-Canet ali Chateau Smith Haut Lafitte, italijanskih Ornellaia in Sassicaia ter španske Aalto, temveč tudi zato, da bodo lahko pokusili čim večji spekter vin. Zato so vstopnice v predprodaji cenejše, 42 evrov, medtem ko bodo na dan dogodka nekoliko dražje – 50 evrov, število vstopnic pa bo omejeno na tisoč.

Džin in posebne vinske delavnice

Gašper Čarman pravi, da je namen prireditve ta, da lahko vsak okusi vina, ki jih ne pije vsak dan, še bolj pomembno pa je, da bo lahko vsak obiskovalec z izbranim razstavljalcem vin tudi osebno govoril in ga kaj vprašal. Vsak si bo lahko razširil obzorje in pokusil kakšno vino, ki ga v življenju še ni, poleg tega pa bodo na prireditvi predstavljeni tudi najboljši destilati ter druge kulinarične posebnosti iz posameznih držav, pred vrati Cankarjevega doma bo mogoče tudi pomalicati kakšno od specialitet v tako imenovanih food truckih – okrepčevalnicah v obliki tovornjačkov ter kombijev. Poseben poudarek bo na letošnjem Top vinu namenjen predstavitvi različnih vrst džina, ki so v zadnjih letih obnorele ljubitelje žganic ter koktajlov, novost pa bodo tudi tri posebne delavnice. V svet prestižnih vin bo poslušalce popeljala Caroline Gilby, gospa, ki se že od leta 1992 ponaša z najvišjim nazivom v svetu poznavalcev vin – master of wine – in po vsem svetu ocenjuje vina in predava na najpomembnejših vinarskih šolah in dogodkih. Drugo delavnico bo vodil Primož Lavrenčič s Posestva Burja, ki bo predstavil več letnikov svojega najbolj znanega vina bele burje, tretja delavnica pa bo na temo vinskih kozarcev svetovne blagovne znamke Riedel, ki bo razkrila, zakaj je vredno vino postreči v pravem kozarcu. Število mest na delavnicah bo omejeno, vstop pa bo mogoč le s posebno vstopnico.